icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Utrecht

Oud Tivoli

De Bonth van Hulten realiseert in opdracht van Stadswaarde de transformatie van voormalig Tivoli. Het historische karakter van het gebouw als oud Regulierenklooster en Weeshuys zal weer herkenbaar worden teruggebracht in het ontwerp. In zorgvuldige samenwerking met de gemeente, omwonenden en ondernemers zal de restauratie en herontwikkeling van het pand worden uitgevoerd.

Status
In uitvoering
Bouwperiode
Q4 2023 - Q1 2025
Opdrachtgever
Stadswaarde
Bouwjaar
1839
Monumentensoort
Rijksmonument
Monumentennummer
36543
Adres
Oude Gracht 245, 3511 NL Utrecht
Categorie
Herbestemmen

De oude Kloosterzaal wordt in oude luister hersteld. Het huidige podium krijgt een nieuwe bestemming als klein, intiem podium dat een opstap wordt voor jong Utrechts talent en vult daarmee een gat in het culturele aanbod in de stad.

Het gebouw deed in de middeleeuwen dienst als Regulierenklooster, maar door het gebruik van afgelopen decennia is de structuur van het oorspronkelijke gebouw niet meer goed zichtbaar door alle ingebouwde muren, hokjes en kamers. Door het pand stevig ‘op te ruimen’ worden kloostertuin en kloostergang weer herkenbaar. De kloostertuin wordt verbonden met de begane grond van de Kloosterzaal. Hiermee ontstaat een aantrekkelijke horecavoorziening.

De verschillende verdiepingen van het omvangrijke pand worden ingevuld met kamers en studio’s voor tijdelijke bewoning voor bezoekers van de stad. In dit boetiekhotel, waarin het verhaal van de geschiedenis van het pand een belangrijke rol zal spelen bij de inrichting, worden circa 46 kamers ondergebracht.

De twee huidige kinderopvangorganisaties die aan de grote binnentuin grenzen, willen in het pand blijven. Hiermee kan de rust in de binnentuin gewaarborgd worden en is er ook in de nieuwe toekomst van het pand ruimte voor kinderen om zich te ontwikkelen en te spelen. 

Tijdens de officiële start van de renovatie werden, in aanwezigheid van wethouder Dennis de Vries, de eerste luiken van het pand gehaald. Deze zullen in onze eigen werkplaats hersteld worden en dragen bij aan het herkenbare karakter van het gebouw.

Contactpersoon
Geoffrey van den Berg
Projectleider
Gvdberg@debonthvanhulten.nl