icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Utrecht

Oud Tivoli

Het gebouw aan de Oude Gracht 245 (voorheen: Tivoli) zal de komende jaren een nieuwe functie krijgen. Van Akkerveeken en Stadswaarde hebben de tenderprocedure van de gemeente gewonnen en verbinden zich aan een lange termijn bestemming voor het bijzondere gebouw. Het voormalig Tivoli gebouw zal weer een toonaangevende plek gaan innemen aan de Utrechtse grachten.

Status
In voorbereiding
Start bouw
Verwacht Q2 2021
Opdrachtgever
Stadswaarde
Architect
Vocus
Bouwjaar
1839
Monumentensoort
Rijksmonument
Monumentennummer
36543
Adres
Oudegracht 245, 3511 NL Utrecht
Categorie
Herbestemmen, restauratie
Bijzonderheden
Binnenstedelijk, BouwHub

De toekomst

De Bonth van Hulten realiseert in opdracht van Stadswaarde de transformatie van voormalig Tivoli. Het historische karakter van het gebouw als oud Regulierenklooster en Weeshuys zal weer herkenbaar worden teruggebracht in het ontwerp. In zorgvuldige samenwerking met de gemeente, omwonenden en ondernemers zal de restauratie en herontwikkeling van het pand worden uitgevoerd.

De oude Kloosterzaal wordt in oude luister hersteld. Het huidige podium krijgt een nieuwe bestemming als klein, intiem podium (150-200 bezoekers). Het gebouw deed in de middeleeuwen dienst als Regulierenklooster, maar door het gebruik van afgelopen decennia is de structuur van het oorspronkelijke gebouw niet meer goed zichtbaar door alle ingebouwde muren, hokjes en kamers. Door het pand stevig ‘op te ruimen’ worden kloostertuin en kloostergang weer herkenbaar. De kloostertuin wordt voorzien van een transparant dak en wordt verbonden met de begane grond van de Kloosterzaal. Hiermee ontstaat een aantrekkelijke horecavoorziening voor een aantal Utrechtse ondernemers, ‘Utrechts finest’, die op ambachtelijke wijze in het pand gaan produceren: brood, koffie en bier.

Op de verdieping van de oude Kloosterzaal (voormalige popzaal) zal een restaurant komen met hoogwaardige keuken. De verschillende verdiepingen van het omvangrijke pand worden ingevuld met kamers en studio’s voor tijdelijke bewoning voor bezoekers van de stad. In dit boetiekhotel, waarin het verhaal van de geschiedenis van het pand een belangrijke rol zal spelen bij de inrichting, worden circa 42 kamers ondergebracht.

De twee huidige kinderopvangorganisaties die aan de grote binnentuin grenzen, willen in het pand blijven. Hiermee kan de rust in de binnentuin aan de Springweg gewaarborgd worden en is er ook in de nieuwe toekomst van het pand ruimte voor kinderen om zich te ontwikkelen en te spelen. 

Uitdaging

Een grote uitdaging tijdens het project is de binnenstedelijke ligging van Oud Tivoli. De locatie bevindt zich midden in het centrum van Utrecht aan de grachten. De welfkelders veroorzaken een extra complexe situatie omdat we te maken hebben met een beperkte aslast. Om dit in goede banen te leiden, wordt hier tijdens de voorbereiding veel aandacht aan besteed in samenwerking met de gemeente Utrecht.

BouwHub

Minder ritten naar de bouwplaats, minder transportkosten, minder uitstoot van C02 en stikstof én een snellere bouwtijd. Dat zijn de bewezen voordelen van de BouwHub, de nieuwe bouwlogistieke standaard van VolkerWessels.

De BouwHub is een locatie aan de rand van Utrecht waar alle benodigde bouwmaterialen naar toe worden gebracht. Vanuit de BouwHub wordt het totale logistieke proces van de bouwketen (van leverancier tot bouwplaats) gemonitord en gecoördineerd. De leveranciers worden zonder wachttijden gelost, de leveringen worden geconsolideerd tot dagpakketten en worden op de meest slimme manier naar Oud Tivoli in de binnensteden vervoerd.

Contactpersoon
Geoffrey van den Berg
Projectleider
GvdBerg@debonthvanhulten.nl