icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Oudenbosch

Kapel Saint Louis

In opdracht van aannemersbedrijf Van Agtmaal realiseerde De Bonth van Hulten in het Brabantse plaatsje Oudenbosch, gemeente Halderberge, de restauratie van het voormalige jongensinternaat Instituut Saint Louis. Inclusief de in 1866 gebouwde Kapel, een van de fraaiste onderdelen van het religieuze erfgoed van de gemeente.

Status
Gerealiseerd
Bouwperiode
Juni 2019 - maart 2021
Opdrachtgever
Van Agtmaal
Architect
Rothuizen Architecten
Bouwjaar
1865
Monumentensoort
Rijksmonument
Monumentennummer
31937
Adres
Markt 32, 4731 HP Oudenbosch
Categorie
Restauratie

Trots op ons prachtig eindresultaat

Vlog

Het ontwerp van kapel Saint Louis was destijds geïnspireerd op de Sint-Pietersbasiliek. Op meer bescheiden schaal ligt Kapel Saint Louis er nu weer net zo glorieus bij als zijn grote broer in Rome. In deze vlog neemt collega Amber een kijkje op het moment dat het gouden kruis wordt teruggeplaatst op de koepel.

.

Onze werkzaamheden

Het meest uitdagende onderdeel bij de restauratie van Kapel Saint Louis was de koepel. Voordat we met de werkzaamheden begonnen, hebben we de oude authentieke details uitgebreid bestudeerd en zijn de oorspronkelijke kleuren nauwgezet vastgesteld via kleurhistorisch onderzoek. 

Het project startte met de restauratie van de koepel. Aan de onderkant zijn de bestaande bitumen singles verwijderd, werd het onderliggende houtwerk hersteld en is een folie aangebracht voor de waterdichting. Vervolgens is zink teruggeplaatst. Over de koepel zijn lasagnes aangebracht die bovenin de koepel, bij de lantaarn, aansluiting vinden. Voor de restauratie van die lantaarn en de balustrade zijn de zinken basementen met kolomvoeten vervangen en de originele kleuren teruggebracht. Daarna is de torenbekroning gerestaureerd en voorzien van beverstaartlasagnes. Tot slot werd het kruis met de vergulde bol bovenop de toren teruggeplaatst.

Een aantal niveaus onder de koepel, bij het schipdak, werden de bestaande singles verwijderd en het dakbeschot en de kapconstructie hersteld. Vervolgens een nieuwe zinken felsbekleding aangebracht. Ook de beelden bij het schipdak werden waar nodig gerestaureerd. De verflaag is verwijderd en opnieuw aangebracht.

Bij de abcessen, achterin de kapel, is het dakbeschot eveneens hersteld. De kapconstructie was flink aangetast, waardoor we veel houtrotherstel moesten uitvoeren. De gietijzeren goten zijn gerestaureerd en teruggeplaatst en ook hier is het dak voorzien van zink. Bij de voorgevel van de kapel hebben we de in de jaren ’80 aangebrachte surfcoat verwijderd. Daarmee kwamen met de oude verflaag ook de oorspronkelijke kleuren tevoorschijn.

Rondleiding op de bouw

Vanwege de coronacrisis was het helaas niet mogelijk om een unieke rondleiding over de steigers bij de kapel Saint Louis te geven aan de omwonenden en geïntereseerden. Daarom is een online rondleiding gegeven door de projectleider van dit prachtige restauratiewerk. Hierin laten wij zien wat al veranderd is en waar we druk mee bezig zijn. 

Aan het einde van de werkzaamheden en tijdens de sneeuwval, prachtige winterse beelden gemaakt door fotograaf Jim Janssens.

Trots, vakmanschap en samenwerking komen hier heel mooi samen

   

Contactpersoon
Geoffrey van den Berg
Projectleider
GvdBerg@debonthvanhulten.nl