Zoeken
STU_6919-Pano.jpg

Kapel Saint Louis

In opdracht van aannemersbedrijf Van Agtmaal realiseerde De Bonth van Hulten in het Brabantse plaatsje Oudenbosch, gemeente Halderberge, de restauratie van het voormalige jongensinternaat Instituut Saint Louis. Inclusief de in 1866 gebouwde Kapel, een van de fraaiste onderdelen van het religieuze erfgoed van de gemeente.

Korte impressie Kapel Saint Louis Oudenbosch
Bekijk video

Onze werkzaamheden

Het meest uitdagende onderdeel bij de restauratie van Kapel Saint Louis was de koepel. Voordat we met de werkzaamheden begonnen, hebben we de oude authentieke details uitgebreid bestudeerd en zijn de oorspronkelijke kleuren nauwgezet vastgesteld via kleurhistorisch onderzoek. 

Het project startte met de restauratie van de koepel. Aan de onderkant zijn de bestaande bitumen singles verwijderd, werd het onderliggende houtwerk hersteld en is een folie aangebracht voor de waterdichting. Vervolgens is zink teruggeplaatst. Over de koepel zijn lasagnes aangebracht die bovenin de koepel, bij de lantaarn, aansluiting vinden. Voor de restauratie van die lantaarn en de balustrade zijn de zinken basementen met kolomvoeten vervangen en de originele kleuren teruggebracht. Daarna is de torenbekroning gerestaureerd en voorzien van beverstaartlasagnes. Tot slot werd het kruis met de vergulde bol bovenop de toren teruggeplaatst.

Een aantal niveaus onder de koepel, bij het schipdak, werden de bestaande singles verwijderd en het dakbeschot en de kapconstructie hersteld. Vervolgens een nieuwe zinken felsbekleding aangebracht. Ook de beelden bij het schipdak werden waar nodig gerestaureerd. De verflaag is verwijderd en opnieuw aangebracht.

Bij de abcessen, achterin de kapel, is het dakbeschot eveneens hersteld. De kapconstructie was flink aangetast, waardoor we veel houtrotherstel moesten uitvoeren. De gietijzeren goten zijn gerestaureerd en teruggeplaatst en ook hier is het dak voorzien van zink. Bij de voorgevel van de kapel hebben we de in de jaren ’80 aangebrachte surfcoat verwijderd. Daarmee kwamen met de oude verflaag ook de oorspronkelijke kleuren tevoorschijn.

Vlog Kapel Saint Louis Bekijk video

Collega Amber neemt een kijkje

Het ontwerp van kapel Saint Louis was destijds geïnspireerd op de Sint-Pietersbasiliek. Op meer bescheiden schaal ligt Kapel Saint Louis er nu weer net zo glorieus bij als zijn grote broer in Rome. 

In deze vlog neemt collega Amber een kijkje op het moment dat het gouden kruis wordt teruggeplaatst op de koepel.

We zijn trots op het prachtige eindresultaat!

 

Aan het einde van de werkzaamheden en tijdens de sneeuwval, prachtige winterse beelden gemaakt door fotograaf Jim Janssens.

Bekijk video

Volgende fase

Na de restauratie van de gevel en de koepel kregen we in juli 2023 groen licht om met de volgende fase te beginnen.

In deze fase van de werkzaamheden wordt het stucwerk van de gewelven en wanden gerestaureerd en wordt alles opnieuw geschilderd. Er wordt een trap en lift gerealiseerd naar het souterrain en er wordt een toiletgroep en garderobe gemaakt. Het ontwerp is van MAS architectuur.
Bovendien wordt de vloerafwerking vernieuwd. In maart 2024 is de kapel weer klaar, net op tijd voor de jaarlijkse Matthäus Passion. 

Wethouder Schouw klom op de steigers om met eigen ogen te zien hoe hard er wordt gewerkt aan de kapel. Ook collega Amber bracht opnieuw een bezoek om te zien hoe het ervoor staat; in deze vlog neemt ze je mee naar het rijksmonument.