
Kapel Centraal Museum
Wij verzorgen het meerjarig onderhoud aan rijksmonumenten die eigendom zijn van de Gemeente Utrecht. In september 2024 was de kapel van het Centraal Museum aan de beurt. Het voormalige Agnietenklooster, voltooid in 1516, is nu een museum met een diverse collectie oude en moderne kunst, maar ook toegepaste kunst. Daarnaast maken het Nijntje Museum en het iconische Rietveld Schröderhuis deel uit van het Centraal Museum. Het is dan ook een constante stroom van mensen die in en uit lopen.
De leien dakbedekking was niet conform de voorschriften van de URL gedekt. In overleg met de afdeling Monumenten van de Gemeente Utrecht hebben wij de leien opnieuw gedekt, ditmaal volledig volgens de geldende richtlijnen. Deze werkzaamheden zijn uitgevoerd in samenwerking met Loodgieters- en Leidekkersbedrijf Walter Verhoeven.
Voor het transport van materieel is gebruikgemaakt van een 60 meter hoge mobiele torenkraan, waarmee alle materialen over het Centraal Museum zijn gehesen. Aan het einde van het project zijn de resterende materialen op dezelfde wijze weer afgevoerd.
Bij het openen van de goot ontdekten we ernstige houtrot in de kapvoet. Vermoedelijk was dit het gevolg van condensatie binnen de constructie, aangezien er nauwelijks sprake was van lekkages. We hebben dit hersteld en gezorgd voor een goede ventilatie van de kapvoet, om herhaling in de toekomst te voorkomen.
Naar aanleiding van deze ontdekking hebben we aanvullend onderzoek gedaan naar de trekbalken van de spanten. Ook de balkkoppen van de trekbalken bleken ernstig aangetast, hoewel dit aanvankelijk niet zichtbaar was. Omdat de balkkoppen volledig in het metselwerk waren opgenomen, moesten we het metselwerk rondom deze punten zorgvuldig vrijmaken. De aangetaste balkkoppen zijn vervolgens hersteld met epoxytechnieken, zodat de constructieve veiligheid weer is gewaarborgd.
Door deze onvoorziene werkzaamheden moest het Centraal Museum intern de Nijntje winkel verplaatsen, zodat wij met steigers de werkzaamheden aan de balkkoppen van binnenuit konden uitvoeren. Hoewel dit voor het museum aanzienlijke overlast betekende, is dankzij goede samenwerking de hinder tot een minimum beperkt gebleven.
De bouwtijd is hierdoor met anderhalve maand verlengd. Waar de planning oorspronkelijk tot half maart liep, zijn de werkzaamheden uiteindelijk begin mei afgerond. Gezien de omvang van het meerwerk is dit uiteindelijk nog een meevaller gebleken voor het museum.