Zoeken
1Zecc_Architecten-Polygonale_Loods-transformation-re.JPG.jpg

Draaischijf Polygonale loods

In 1929 werd de reparatiewerkplaats voor locomotieven in Tilburg uitgebreid met een elektrisch aangedreven draaischijf. Een voor die tijd vernuftige vinding, waarmee locomotieven ondanks de beperkte ruimte voor de werkplaats toch van spoor konden wisselen. Inmiddels is in de polygonale of veelhoekige loods een restaurant gevestigd. De door De Bonth en van Hulten gerestaureerde draaischijf functioneert nu in de zomer als terras.

De draaischijf voor de polygonale loods in de Spoorzone in Tilburg, is onderdeel van gemeentelijk monument d’n Atelier, een bijzonder voorbeeld van industriële architectuur. We hebben de draaischijf in 2017 gerestaureerd.

Onze werkzaamheden

De restauratie van de draaischijf bestond uit verschillende onderdelen. Zo zijn de staalwerken gereinigd en geschilderd. Er zijn traanplaten aangebracht ter plaatse van de huidige roostervloeren. Ook hebben we beschermingen bovenop het metselwerk van de keermuur aangebracht. Verder zijn ook verschillende restauratie– en herstelwerkzaamheden aan het metselwerk en de bestrating uitgevoerd. Het ging hier om een binnenstedelijk project, maar op het braakliggende terrein van de Spoorzone was voldoende ruimte om de werkzaamheden uit te voeren.