icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Hilvarenbeek

Molen De Doornboom

De Doornboom is een windkorenmolen uit 1856. Hij draait nog steeds; als de wind het toelaat, wordt er elke zaterdag gemalen. De molen is dan ook toegankelijk voor publiek. De Doornboom heeft door de jaren heen verschillende functies gehad. Sinds de restauratie in de jaren ’70 wordt er weer volop gemalen. Tarwe, rogge en ook lokale granen als Hilverspelt en Grutjes tarwe.

Status
Gerealiseerd
Bouwperiode
10 juli 2017 - 19 oktober 2018
Opdrachtgever
Gemeente Hilvarenbeek
Architect
Delfgou architectuur en monumenten Scherpenzeel
Bouwjaar
1857
Monumentensoort
Rijksmonument
Monumentennummer
22144
Adres
Doelenstraat 53, 5081 CK Hilvarenbeek
Categorie
Restauratie

Onze werkzaamheden

Een molen restaureren is bijzonder. Hoe kom je immers op de plek waar je moet werken? We hebben een trapsgewijs opgebouwde steiger geplaatst, waar de wieken doorheen staken. Dat betekende vanzelfsprekend dat de molenaar een tijd lang niet kon malen. We hebben het voegwerk volledig vervangen en kapotte gevelstenen uit- en ingeboet. Het metselwerk rondom de raamopeningen was in het verleden voorzien van een dampdichte verflaag, waardoor vochtschade was ontstaan. Daarom zijn ook alle ronde bogen vervangen en nadien netjes geschilderd met een dampopen verfsysteem. De Doornboom kan er weer jaren tegenaan!

Hilvarenbeek St. Petrus Kerk
Contactpersoon
Tom van Cuijk
Projectleider
tvcuijk@debonthvanhulten.nl