icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
TIlburg

Klooster Oude Dijk

In Klooster Oude Dijk in Tilburg wonen zo’n 120 zusters. Het dateert uit 1834 en werd in 1882 deels afgebroken en herbouwd. Een deel van het klooster werd door De Bonth van Hulten in opdracht van de Zusters van Liefde, o.l.v. Moeder van Barmhartigheid Provincialaat, met liefde en toewijding gerestaureerd.

Status
Gerealiseerd
Bouwperiode
14 oktober 2019 - 15 april 2020
Opdrachtgever
Zusters van Liefde O.L.V. Moeder van Barmhartigheid Provinicialaat
Architect
BBM Architecten
Bouwjaar
1834
Monumentensoort
Rijksmonument
Monumentennummer
521091
Adres
Oude Dijk 1, 5038 VL Tilburg
Categorie
Restauratie

Historie

In 1832 sticht Monseigneur J. Zwijsen de Congregatie van de Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid. Hij begint klein, samen met drie zusters, vanuit een kleine woning in de Tilburgse wijk ’t Heike. Tot ver in de twintigste eeuw zetten de zusters zich in voor ziekenzorg, bejaardenzorg, onderwijs, pastorale zorg en maatschappelijk werk. In 1834 krijgen de bewoonsters een nieuw, ruimer thuis: Klooster Oude Dijk.

Onze werkzaamheden

Het restauratieproject startte met het volledig in steigers zetten van de binnenplaats. Vervolgens hebben we alle verflagen en loszittend stukwerk verwijderd. De gevel is opnieuw gestukt en geschilderd in de originele kleur. Vanwege rotte delen is de entreedeur gerestaureerd en er zijn nieuwe ramen geplaatst met schuifluiken. Daarbij is ook de stopverf, die vroeger werd gebruikt als kit, vervangen. Verder zijn plaatselijk de stalen ventilatieroosters vervangen en aan de voorzijde is het raam van de dakkapel van nieuw glas voorzien.

Bij de hemelwaterafvoer en de kilgoot is nieuw zinkwerk aangebracht en de bestaande zinken afdekkappen zijn waar nodig hersteld. Tot slot voerden we reparaties uit aan het dak, vervingen we waar nodig het lood en brachten we nieuwe bliksembeveiliging aan die voldoet aan de huidige NEN-norm. Het ‘huis met de dertien celletjes’, zoals Klooster Oude Dijk plaatselijk bekend staat, ligt er weer tiptop bij. 

Esbeek Heilige Adrianuskerk
Contactpersoon
Tom van Cuijk
Projectleider
tvcuijk@debonthvanhulten.nl