HomeProjecten Kasteel Nederhemert

Kasteel Nederhemert

Nederhemert

Het in januari 1945 uitgebrande kasteel Nederhemert was het laatste grote rijksmonument met oorlogsschade wat gerestaureerd is.

Gedurende een zes eeuwen durend groeiproces ontwikkelde Nederhemert zich van een rechthoekige woontoren uit ca. 1300 tot een veelhoekig complex. In september 2001 is gestart met het casco herstel van het kasteel. De muren werden gecompleteerd en waar nodig hersteld. De trapgevelafdekking van de eetzaal is uitgevoerd in zandsteen. De balklagen zijn erin gebracht voor de nodige stabiliteit. Op het kasteel was in de jaren zestig een nooddak gemaakt wat geheel is vervangen door traditionele houten kapgebinten. De kozijnen ramen en deuren zijn weer teruggeplaatst naar ontwerp van de Architect Walter Kramer. Als dakbedekking is toegepast oud Hollandse pannen rood en blauw en natuurleien. Reconstructie van de traptoren met nog aanwezig kruisribgewelven, bouw van een zestienkantige spits op de ronde toren.

Restauratie rijksmonument Kasteel Nederhemert Restauratie rijksmonument Kasteel Nederhemert glazen pui Restauratie rijksmonument Kasteel Nederhemert put Restauratie rijksmonument Kasteel Nederhemert Restauratie rijksmonument Kasteel Nederhemert Restauratie rijksmonument Kasteel Nederhemert Restauratie rijksmonument Kasteel Nederhemert keldertrap Restauratie rijksmonument Kasteel Nederhemert Restauratie rijksmonument Kasteel Nederhemert Restauratie rijksmonument Kasteel Nederhemert opening Koningin Beatrix

De 2e fase gestart in oktober 2003 behelsde het interieur en het voorterrein. Het kasteel heeft nu een kantoorfunctie geconcentreerd op het noordelijk deel, in combinatie met representatief gebruik ten behoeve van huwelijksvoltrekkingen in de zaal en een lichte publieksfunctie in de voormalige woontoren. De kelders worden niet gebruikt maar zullen in de winter blijven dienen als vleermuizenreservaat en zullen in de zomer op afspraak bekeken kunnen worden.

Feiten & cijfers

 • Status
  Opgeleverd
 • Opdrachtgever
  Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen, Arnhem
 • Architect
  Architectenbureau Walter Kramer BNA, Amersfoort
 • BVO
  1.500 m2
 • Bouwperiode
  september 2001 - april 2005
 • Projectcategorieën
  Restauratie
  Herbestemmen
+