icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Rotterdam

Het ZuideR

Het Zuiderziekenhuis in Rotterdam-Zuid staat al sinds de opening in 1939 bekend als ‘Het Zuider’. Logisch dus, dat bij de herontwikkeling van het oude ziekenhuis niet lang nagedacht hoefde te worden over een herkenbare naam voor het project: Het ZuideR. Een iconische naam voor een iconisch gebouw dat door de jaren heen heel wat meemaakte.

Status
In voorbereiding
Bouwperiode
september 2021 - september 2022
Opdrachtgever
BOEi
Architect
01-10 Architecten
Bouwjaar
1939
Monumentsoort
Gemeentelijke Monument
Adres
Groene Hilledijk, 3075 EK Rotterdam
Categorie
Herbestemmen

Historie

Het Zuiderziekenhuis werd officieel geopend in 1939, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In 1941 werd het zwaar getroffen door een aanval met brandbommen. Een tumultueuze tijd, waarin een bijzondere band ont-stond met de inwoners van Rotterdam-Zuid. Na de branden in het nabijgelegen Shell Pernis specialiseerde het ziekenhuis zich vanaf 1974 in de behandeling van brandwonden. In 1986 werd er zelfs een speciaal gebouw geopend voor deze expertise. Na een fusie verhuisde het ziekenhuis in 2011 uiteindelijk naar een nieuwbouwlocatie.

De toekomst

Het ZuideR bestaat uit twee deelprojecten. In het hoofdgebouw, het Carré, verrijzen circa 80 loft-appartementen en in de twee paviljoens worden 30 grondgebonden paviljoenwoningen gerealiseerd. Het ZuideR verrijst in Rotterdam-Zuid, het Brooklyn van Rotterdam. De wijk staat volop in bloei en is meer dan ooit een plek van inspiratie en innovatie met internationale allure. Rondom het ZuideR vind je uiteenlopende restaurants, winkels, food courts en hippe cafés. Hier leef en beleef je het bruisende en eigentijdse Rotterdam-Zuid. 

De Bonth van Hulten realiseert in opdracht van BOEi de transformatie van de 30 moderne en monumentale paviljoenwoningen in het historische Zuiderziekenhuis. 

   

Venray Annapark
Contactpersoon
Mark Demand
Projectleider
mdemand@debonthvanhulten.nl