icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Breda

Heilig Hartkerk

Breda krijgt er een unieke woonplek bij: wie wil er nu niet wonen in de Heilig Hartkerk aan de Baronielaan in Breda? De kerk wordt getransformeerd naar 20 unieke woningen.

Status
In uitvoering
Bouwperiode
Juli 2021 tot Q4 2023
Opdrachtgever
Stichting Woonzorg
Architect
Architecten HMV
Bouwjaar
1900
Monumentensoort
Rijksmonument
Monumentennummer
519134
Adres
Baronielaan 22K, 4818 RA Breda
Categorie
Herbestemmen, restauratie

Historie

De Heilige Hartkerk is in 1985 buiten gebruik gesteld en werd binnen enkele jaren gekraakt. Diverse personen en groepen hebben zich sindsdien voor instandhouding en herbestemming ingezet. In 1995 werd een monumentenstatus afgewezen en in 2000 werd een sloopvergunning afgegeven. In 2002 werd aan het complex (kerk, pastorie en klooster) de status van rijksmonument toegekend. Sindsdien zijn er meerdere plannen voor herbestemming gemaakt terwijl de bouwtechnische toestand verslechterde. In 2009 werd de toren gerestaureerd en in 2014 is er toestemming gegeven voor verdere restauratie en herbestemming.

De woningen

Het project bestaat uit de realisatie van unieke 20 woningen variërend in oppervlak. Eigentijds wonen maar net alsof de tijd heeft stilgestaan. Ruim, comfortabel en speciaal. Zo variëren deze van een studio van circa 50 m2, woningen van 80 tot 130 m2 tot ruimere woningen van circa 120 tot 230 m2. Ieder appartement beschikt over minimaal één eigen parkeerplaats welke is gelegen in de nieuwbouwparkeergarage in het project Heilig Harthof naast de kerk.

Start bouw

Op woensdag 20 oktober 2021 vondt de officiële aftrap 'start bouw' plaats. Na een verleden met krakers en plannen voor het slopen van de kerk, is in 2002 uiteindelijk de status Rijksmonument aan het complex toegekend en werd Woonzorg Nederland eigenaar. Sindsdien zijn er meerdere plannen voor herbestemming gemaakt. Inmiddels zijn deze plannen vertaald in 20 unieke en luxe appartementen. 

Bij de feestelijke bijeenkomst ‘start bouw’ hebben de toekomstige bewoners een eerste boodschap geschreven op een Momento brief. Deze brieven zijn in de tijdscapsule gestopt en staat symbool voor een nieuw hoofdstuk van deze historische plek. Neeltje overhandigt, namens de bewoners, de tijdscapsule aan Alexander De Bonth (van de Bonth van Hulten). De Bonth van Hulten zal deze tijdscapsule in bewaring nemen tot aan de oplevering, waarna het een mooie plek krijgt in de kerk.

Onze werkzaamheden

Voor de ontwikkeling en verkoop van deze prachtige kerk werken wij samen met MEMO Projectontwikkeling en Van der Sande makelaardij. 

Dag van de bouw 18/06/2022

Wat een opkomst bij de Heilige Hartkerk in Breda!

Nadat wij afgelopen vrijdag in samenwerking met BouwSchool Breda en Koninklijke Bouwend Nederland - Afdeling Brabant Mid-West, de jeugd hebben mogen enthousiasmeren voor de bouw. (Hierover leest u meer door op onderstaande button te klikken)

Scholieren dag van de bouw

Opende wij afgelopen zaterdag opnieuw de deuren van de Heilige Hartkerk voor het publiek tijdens DE DAG VAN DE BOUW. En met succes! Ondanks de extreme hitte was de belangstelling groot. Onder andere Wethouder Daan Quaars van Gemeente Breda was van de partij. Want naast een plek om even af te koelen kon het publiek genieten van diverse presentaties en rondleidingen die wij samen met verschillende onderaannemers hadden voorbereid.

Trots op de collega’s die op deze zonnige zaterdag vertellen over dit bijzondere project.

#dagvandebouw #trots #vakmanschap #samenwerking

Realiseren van de hoofddraagconstructie

Na de dag van de bouw bestaan onze werkzaamheden uit het het volledig realiseren van de hoofddraagconstructie. Zodra deze staat, wordt er gestart met de afbouw. Waar voorheen enkele beglazing zat, worden nu de nieuwe kozijnen met dubbel glas geplaatst, ook de uitdaging voor het plaatsen van de liftschacht is op een aantal foto's vastgelegd. 

Laatste loodjes

Na ruim 2 jaar zijn we de laatste fase in gegaan, we werken toe na de oplevering. 

De kopers zijn iedere 8 weken hartelijk ontvangen in de Heilig Hartkerk om de vorderingen van hun woning van dichtbij te bekijken. Deze bijeenkomsten werden met veel enthousiasme bezocht. 
En nu is het moment bijna daar, de oplevering! Waarna de mensen hun prachtige woning zelf kunnen gaan inrichten. 
Contactpersoon
Jan van Bokhoven