icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Hoofddorp

Fort van Hoofddorp

Het Fort van Hoofddorp is een van de forten die de Stelling van Amsterdam vormen. Het verdedigingswerk werd gebouwd in 1907. In de Tweede Wereldoorlog gebruikte de Duitse Luftwaffe het fort als paardenverzorgingsplaats. Na de oorlog functioneerde het twee jaar als interneringskamp voor politieke gevangenen, daarna had de Nederlandse luchtmacht hier een tijdlang een magazijn. Om deze bijzondere plek opnieuw van betekenis te laten zijn, vroeg Stichting Fort van Hoofddorp de specialisten van De Bonth van Hulten om de restauratie op zich te nemen.

Status
Gerealiseerd
Bouwperiode
november 2018 - september 2019
Opdrachtgever
Stichting Fort van Hoofddorp
Architect
Serge Schoenmaker Architects
Bouwjaar
1907
Monumentensoort
Unesco Werelderfgoedlijst
Adres
Hoofdweg 739, 2131 BD Hoofddorp
Categorie
Restauratie

Toekomstige functie

Het Fort van Hoofddorp staat sinds 1996 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het is een bijzonder voorbeeld van militaire bouwkunst. Met het oog op herbestemming hebben we samen met de opdrachtgever het voormalige fort veranderd in een publiek toegankelijke ontmoetingsplek. Behoud en versterking van cultuurhistorische waarden en het ontsluiten van educatieve potenties waren daarbij uitgangspunt. De nieuwe plek krijgt verschillende functies, zoals detailhandel, horeca, een openluchttheater en een educatieve doe- en ontdekhoek.

Onze werkzaamheden

Om te beginnen hebben we het beton hersteld en nieuwe spuitdakdak-bedekking over het betonnen fort aangebracht. Daarnaast zijn twee nieuwe stalen trappen geplaatst. Alle stalen en houten luiken en deuren zijn aan de buitenkant gerestaureerd, al het schilderwerk is hersteld en het fort is aan de binnenkant grondig gereinigd. Ook hebben we een lift geïnstalleerd en afwerkvloeren aangebracht voor de horeca.

Bijzonder bij dit project is dat er ontgraven moest worden, waardoor oude elementen bloot zijn komen liggen, zoals de hefgeschut-koepels en bunkers. Een andere uitdaging was het aanbrengen van nieuwe installaties voor elektra en ventilatie in een bunkerachtige omgeving die nooit eerder  van installaties was voorzien. Tot slot hebben we toiletgroepen gerealiseerd en de oude waterbassins weer in werking gesteld. Het Fort van Hoofddorp is klaar voor een nieuwe toekomst.

Klik voor meer informatie op de onderstaande button voor meer informatie.

Contactpersoon
Geoffrey van den Berg
Projectleider
GvdBerg@debonthvanhulten.nl