icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Bergen op Zoom

De Peperbus

De Peperbus is dé kerktoren van de Sint-Gertrudiskerk in Bergen op Zoom. De klokkentoren genaamd de Peperbus is gebouwd rond 1370 én in opdracht van de gemeente Bergen op Zoom, verzorgt De Bonth van Hulten het groot onderhoud.

Status
Opgeleverd
Bouwperiode
september 2021 - maart 2022
Opdrachtgever
Gemeente Bergen op Zoom
Architect
Weyts Architecten
Bouwjaar
1370
Monumentensoort
Rijksmonument
Monumentnummer
9116
Adres
Grote Markt, Bergen op Zoom
Categorie
Groot onderhoud, restauratie

De toren is gesitueerd aan de Grote Markt in Bergen op Zoom, iets terug gelegen van de rooilijn en grotendeels ingebouwd waardoor de bereikbaarheid van de bouwplaats enige complexiteit met zich meebrengt. 

Het stenen onderbouw van de Peperbus dateert uit de 14e eeuw en is opgetrokken uit baksteenmetselwerk met een parament van Gobertanger natuursteen. Bij het beleg van 1747 heeft de kerk veel schade geleden, bij de herbouw heeft de toren zijn kenmerkende huidige bekroning gekregen. In de jaren ‘50 is een nieuwe betonnen dakplaat op de toren gemaakt met carillonkamer waarop de oude bekroning herplaatst is. Aansluitend is een groot deel van de buitenbekleding hermetseld, omdat die losgekomen was van de bakstenen kern. De brand in 1972 is de toren redelijk ongeschonden doorgekomen. Het schip van de Gertrudiskerk is toen wel zwaar gehavend en na een restauratiecampagne eind jaren ‘80 weer in gebruik genomen. In 2002 is de lantaarn van de Peperbus gerestaureerd waarbij onder andere de leien loodwerken vernieuwd zijn.

De werkzaamheden aan de Peperbus omvatten het reinigen van het muurwerk van de toren, voegwerkherstel met incidenteel metselwerk- en scheurherstel. Schilderwerk, plaatselijk houtrotherstel en het vernieuwen van glas-in-lood en beperkte ingrepen aan het interieur. Om deze werkzaamheden uit te voeren zijn wij onlangs gestart met het opbouwen van de complexe steiger, welke met twee poten op de grond staat. Over een aantal weken zijn we zo ver dat we kunnen starten met de restauratie van de gevels. 

Afgelopen zaterdag was het zover, de beklimming van de Peperbus.

Slechts 120 man kreeg de kans gebruik te maken van deze bijzondere gelegenheid. En de belangstelling was hoog, in mum van tijd waren de kaarten volledig uitverkocht. De kaartenhouders zijn gelukkig allen goed ter been en er is geen sprake van hoogtevrees. In groepjes van 6 en onder begeleiding van onze medewerkers wordt de toren beklommen tot wel 45 meter hoogte! Wat een heerlijk weer en een prachtig uitzicht! 

Benieuwd naar een aantal beelden? Bekijk onderstaande link

Beklimming

De steiger zakt weer

Het hoogste punt voor onze werkzaamheden hebben we bereikt en langzaam zakt de steiger weer. Hierdoor wordt het resultaat van de werkzaamheden bovenin de toren steeds beter zichtbaar. 

Contactpersoon
Geoffrey van den Berg
Projectleider
Gvdberg@debonthvanhulten.nl