icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Wageningen

De Grote Kerk

De Grote Kerk, ook wel de Johannes de Doperkerk, is een driebeukige kruiskerk aan de Markt in Wageningen. In opdracht van Stichting de Oude Gelderse Kerken realiseert de Bonth van Hulten hier een restauratie, waarbij de voormalige Grote Kerk wordt herbestemd naar een multifunctioneel gebouw.

Status
Gerealiseerd
Bouwperiode
6 mei 2019 - 29 juni 2020
Opdrachtgever
Stichting Oude Gelderse kerken
Architect
Van Hoogevest Architecten
Bouwjaar
1263
Monumentensoort
Rijksmonument
Monumentennummer
38225
Adres
Markt 1, 6701 CX Wageningen
Categorie
Herbestemming, restauratie

Historie

De eerste kerk op deze plek werd in romaanse stijl gebouwd, nadat Wageningen stadsrechten kreeg in 1263. In de 15e eeuw werd de kerk uitgebreid met een noordbeuk in gotische stijl en de eeuw daarop werd ook de rest van het godshuis in deze stijl verbouwd. Bij een restauratie in 1861 werd de toren voorzien van vier puntgevels, wat later veel kritiek kreeg.

Onze werkzaamheden

De huidige restauratie is een bijzonder werk, waarbij de uitdaging ligt in het  behoud van het origineel en het toevoegen van nieuwe functies. De buitenkant van de kerk is volledig gerestaureerd, waarbij al het voegwerk is vervangen. We hebben de glas in lood ramen uitgenomen, zorgvuldig gerestaureerd en voorzien van ontspiegeld voorzetglas.

De binnenzijde van de Grote Kerk is volledig herbestemd. De vloer is voor 60% voorzien van vloerverwarming, complete installaties zijn vervangen en er werden nieuwe toiletgroepen gerealiseerd. De kerk werd aan de binnenkant volledig opnieuw geschilderd en Vermeulen Lichtarchitect bracht nieuwe verlichting aan.

Op de eerste verdieping is een nieuwe vergaderzaal gerealiseerd en er is volop ruimte voor evenementen. Maar daarnaast blijft de protestantse gemeente gebruikmaken van haar Grote Kerk. Zoals vanouds.  

Breda Hemels Wonen
Contactpersoon
Geoffrey van den Berg
Projectleider
gvdberg@debonthvanhulten.nl