icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Oosterhout

De Gecroonde Bel

De Gecroonde Bel (oorspronkelijk N.V Noord-Brabantsch-Beiersch Bierbrouwerij De Gecroonde Bel) werd gebouwd in 1901. Buiten het geestrijke gerstenat werden hier vanaf 1923 ook chemische en farmaceutische producten gebrouwen. In de loop der jaren herbergde de brouwerij verschillende functies. Nu dient zij vooral als vergaderlocatie en vinden een fysiotherapeut en cateringbedrijf hier hun thuis. Aan De Bonth van Hulten de eer om het prachtige complex te restaureren.

Status
Gerealiseerd
Bouwperiode
1 juni 2019 - 31 december 2019
Opdrachtgever
Globe B.V.
Architect
Restauratiearchitectuur BBM
Bouwjaar
1901
Monumentensoort
Rijksmonument
Monumentennummer
520025
Adres
Bredaseweg 106, 4902 NS Oosterhout
Categorie
Restauratie

Onze werkzaamheden

Het pand bestaat uit drie delen; zowel aan het Machinehuis als het Brouwhuis en Kantoor hebben we werkzaamheden verricht. Dat ging vooral om restauratie van het bovenste deel; de daken en gevels. De kapconstructie van het Machinehuis was behoorlijk rot. Muurplaten, blokkelen, kreupele stijlen, gordingen, spanten en vloerbalken zijn op traditionele, ambachtelijke wijze hersteld. Op slecht bereikbare plekken hebben we gekozen voor herstel via moderne epoxytechniek.

Niet alleen de complete kapconstructie is gerestaureerd. We hebben ook de oude golfplaten verwijderd en vervangen door Tuile du Nord dakpannen. Van de bovenste zones van alle bouwdelen is het slechte metsel- en voegwerk in kaart gebracht en vervangen. Plaatselijk vervingen we ook het glas. Het hele pand is vervolgens opnieuw geschilderd en alle goten zijn vervangen door nieuw zink. Ook het dak van de toren is compleet vernieuwd, met een  nieuwe kapconstructie en geglazuurde beverstaartpannen. Een geslaagd project, waarop we graag willen klinken. Proost, op De Gecroonde Bel!

Driebergen Koepel Willinkshof
Contactpersoon
Tom van Cuijk
Projectleider
tvcuijk@debonthvanhulten.nl