icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Breda

De Sint-Martinuskerk

De Sint-Martinuskerk is een kerk aan de Haagsemarkt in de wijk Princenhage in Breda en behoeft onderhoud.

Status
In voorbereiding
Bouwperiode
februari 2022 - juni 2022 (verwacht)
Opdrachtgever
Parochie Heilige Maria Magdalena
Bouwjaar
Ca. 1400
Monumentensoort
Rijksmonument
Monumentnummer
10388
Adres
Haagse Markt 2, 4813 BA Breda
Categorie
Restauratie

Geschiedenis

De kerktoren dateert uit circa 1400. In 1520 tot 1564 werd het driebeukige schip gebouwd. In 1666 kreeg de toren een 38 meter hoge spits, de totale hoogte van de toren kwam daarmee op 64 meter. Na lange tijd gebruikt te zijn door de protestanten keerde de kerk in 1800 terug in katholieke handen. Op 1 en 2 augustus 1873 werd de kerk beschadigd door brand als gevolg van een blikseminslag in de kerk. Hierna werd de kerk gerestaureerd door J.J. van Langelaar volgens plannen van P.J.H. Cuypers. Hierbij werd onder meer de toren in neogotische stijl verbouwd en de torenspits vervangen. De toren heeft een torenspits die geflankeerd wordt door vier torentjes. Op 6 november 1874 werd door storm een hoektorentje afgerukt. Het orgel van de firma Anneessens uit Geraardsbergen in België dateert van 1879.

 

Onze werkzaamheden

Inmiddels is de kerk toe aan een aantal onderhoudswerkzaamheden. In opdracht van Parochie Heilige Maria Magdalena voert De Bonth van Hulten dit onderhoud uit. Zo wordt het timmerwerk van de constructie hersteld, ook het metsel– en voegwerk wordt hersteld. En in samenwerking met Walter Verhoeven wordt de leibedekking en loden casadegoten vervangen.

  

Zegge Vieringtoren van de Maria Boodschapkerk
Contactpersoon
Geoffrey van den Berg
Projectleider
GvdBerg@debonthvanhulten.nl