HomeProjecten Restauratie gebouw K van de KMA

Restauratie gebouw K van de KMA

Breda

De Bonth van Hulten voerde de restauratie van gebouw K van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) de voormalige HBS, uit volgens de relatief nieuwe methode Design and Construct. Wij waren verantwoordelijk voor zowel ontwerp, constructie als uitvoering.

De Bonth van Hulten voerde de restauratie van gebouw K van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) de voormalige HBS, uit volgens de relatief nieuwe methode Design and Construct. Het bedrijf was verantwoordelijk is voor zowel ontwerp, constructie als uitvoering. De bouwtijd kon dankzij de goede organisatie en afstemming kort blijven, ondanks wijzigingen en meerwerk.

Er moest een hoop gebeuren. Zo zaten er veel scheuren in de gevels, één hoek was zelfs helemaal losgescheurd van de rest van de gevel. De gevels zijn met grote zorg hersteld, gereinigd en met grote terughoudendheid geschilderd. De voorzichtigheid hield verband met de unieke uitstraling van de gevels.

Een greep uit de overige werkzaamheden aan het exterieur: de reparaties zijn weggewerkt met een airosilicaat (een soort make-up voor façades en pleisterwerk) en ventilatieroosters zijn gecontroleerd en hersteld. Verder zijn ook buitenkozijnen, ramen, pannendak, het zinken dak en de goten hersteld.

Ook het interieur is ingrijpend gerestaureerd: een nieuwe hardhouten trap is geplaatst, binnendeuren en kozijnen zijn vervangen, natuurstenen vloeren zijn aangebracht, nieuwe plafonds zijn aangebracht. Nieuw zijn verder het keukenblok, hemelwaterafvoer, sanitair, cv-ketel en elektra.

De sectie Communicatie van de Nederlandse Defensie Academie, de Stichting Historische Verzameling KMA en de afdeling Werving van Defensie maken met veel plezier gebruik van dit unieke pand. De werkzaamheden zijn onder andere uitgevoerd door gemiddeld drie tot vier leerlingen. Die mochten zo, onder toeziend oog van hun leermeester, het vak leren.

Restauratie gebouw K KMA Breda Restauratie gebouw K KMA Breda Restauratie gebouw K KMA Breda

Feiten & cijfers

 • Status
  Opgeleverd
 • Opdrachtgever
  Ministerie van Defensie, Tilburg
 • Bouwperiode
  maart 2007 - november 2008
 • Contract
  Design & Construct
 • Projectcategorieën
  Restauratie
+