icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Amerongen

Andriestoren

De allervroegste oorsprong van de Andrieskerk in Amerongen ligt in het einde van de 13e eeuw. Men begon met de bouw van een klein kerkje, opgetrokken uit tufsteen. Midden 15e eeuw werd de kerk in laat-gotische stijl met baksteen uitgebreid. Weer later, in 1527, bouwde men een nieuwe toren van zo’n 55 meter, in een stijl die duidelijk is afgeleid van de Utrechtse Domtoren. Aan De Bonth van Hulten de opdracht om die monumentale toren opnieuw te wapenen tegen de tand des tijds.

Status
Gerealiseerd
Bouwperiode
26 januari 2018 - 22 juni 2018
Opdrachtgever
Gemeente Utrechtse Heuvelrug
Architect
Van Hoogevest Architecten
Bouwjaar
De toren eerste helft van de 16e eeuw en de kerk omstreeks 13e eeuw de kerk
Monumentensoort
Rijksmonument
Monumentennummer
7756
Adres
Hof 16, 3958 CH Amerongen
Categorie
Restauratie

De kerk

De Andrieskerk is een favoriete locatie voor trouwerijen. Niet in de laatste plaats vanwege het ernaast gelegen Kasteel Amerongen, dat zich uitstekend leent voor een huwelijksfeest in stijl.  De kerktoren is een vertrouwd baken dat zich al vele eeuwen uitrekt boven het omringende landschap. Markant, herkenbaar en met veel opvallende details, zoals de bijzondere metselverbanden.

 

Onze werkzaamheden

Het Rijksmonument is de laatste jaren ernstig in verval geraakt. Het was beslist niet meer veilig om de toren te beklimmen. Vandaar onder meer de restauratie. Pakweg de helft van de toren is opnieuw gevoegd. Ook is bijna een kwart van alle natuursteen vervangen en de galmborden, die nauwelijks meer een deklaag hadden, zijn donkergroen geschilderd. De Andriestoren mag weer gezien en beklommen worden!

Breda De Grote Kerk
Contactpersoon
Tom van Cuijk
Projectleider
tvcuijk@debonthvanhulten.nl