icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Utrecht

Aartsbisschoppelijk Paleis

Het Aartsbisschoppelijk Paleis in Utrecht is het woon- en werkpaleis van de aartsbisschop van Utrecht. Het werd in 1868 gebouwd naar een ontwerp van architect Kamperdijk, aanvankelijk als villa voor de directeur van de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij. De villa werd begin 20ste eeuw verbouwd tot de prestigieuze domicilie van Aartsbisdom Utrecht, met een uitbreiding in de vorm van een neogotische kapel. In opdracht van Aartsbisdom Utrecht realiseert De Bonth van Hulten de restauratie van het gebouw.

Status
Gerealiseerd
Bouwperiode
13 juni 2018 - 21 juli 2020
Opdrachtgever
Aartsbisdom Utrecht
Architect
BKA Boerman Kreek Architecten
Bouwjaar
1868
Monumentensoort
Rijksmonument
Monumentennummer
36333
Adres
Maliebaan 40, 3581 CR Utrecht
Categorie
Restauratie

Onze werkzaamheden

De kap van de kapel is vakkundig gerestaureerd door Bogaerts van Nuland. Wijzelf restaureerden het glas in lood door kapotte ruiten te vervangen, opnieuw te brandschilderen en opnieuw te verloden. Ook zijn nieuwe voorzetramen geplaatst. In de bibliotheek is het draadglas vervangen door nieuwe daglichten en aan de buitenkant van de kapel vonden reparaties aan steen- en voegwerk plaats.

Op de eerste verdieping zijn de kamers helemaal gerestaureerd. Er werden nieuwe lijsten voor het spanbehang, nieuwe deuren en luiken gemaakt en de schouw is voorzien van nieuwe natuursteen platen. Op de begane grond is de natuurstenen vloer gereinigd, deels opnieuw gelegd en waar nodig werden nieuwe tegels geplaatst.

In de kelder is het oude stukwerk verwijderd en opnieuw aangebracht. Bij de togen en gewelven is veel bouwkundig werk verricht voor nieuwe installaties zoals ontluchting en de radiatoren zijn gerestaureerd en omgebouwd.

Bijzonderheden

Wat dit project vooral zo bijzonder maakt, is het extreem hoge afwerkingsniveau. De prachtige detaillering van het glas in lood en het schilderwerk is hiervan een overtuigend voorbeeld.

Nijmegen De Vereeniging
Contactpersoon
Tom van Cuijk
Projectleider
tvcuijk@debonthvanhulten.nl