Zoeken
swalmerstraat 59 11-2023 (12).jpg

Ontmoet collega's: Arno, Timmerman

Arno (25) kreeg het vak met de paplepel ingegoten. Zijn vader was timmerman en later ging zijn oudere broer ook werken in de bouw.

Na een kortstondige poging in de ICT had hij al snel door dat stilzitten toch niets voor hem is. Met je handen bezig zijn, iets moois maken mét en vóór mensen, dát is wat hem motiveert.

Was het al snel duidelijk dat je de bouw in wilde gaan?

"Ja, eigenlijk wel. Mijn vader was timmerman en doordat ik soms met wat klusjes hielp zag ik al snel wat voor moois dit vak te bieden heeft: lekker werken in de buitenlucht en ambachtelijk bezig zijn.
Tijdens mijn middelbare opleiding koos ik voor de richting technologie en dienstverlening. Daar kregen we af en toe praktijklessen. Ik herinner me dat ik voor mijn examen een voetbaltafel mocht maken, dat vond ik super leuk om te doen!"

 

Hoe lang werk je bij de dBvH?

"Ik werk hier nu sinds April 2019 en heb mezelf daarbij in korte tijd met plezier goed weten te ontwikkelen."

 

Hoe kwam je bij dBvH terecht?

"Via mijn broer, hij werkte destijds bij de Bonth van Hulten. Voor mijn tijd bij dBvH liep ik stage bij zowel kleine als grotere bouwbedrijven en deed ik veel nieuwbouwprojecten. Maar toen ik van mijn broer hoorde over het restaureren van rijksmonumenten en oude gebouwen heeft dat mijn ogen geopend. Er is zoveel meer te doen in de bouw dan je denkt!"

 

Wat maakt het werk in de restauratie zo leuk?

"Ik kan er mijn creativiteit in kwijt, geen project is hetzelfde. We komen op hele speciale plekken en hebben een bijzondere werkomgeving. Vaak zit er een heel verhaal achter een gebouw waar we aan werken en dat maakt het heel interessant."

 

Waar word jij elke dag blij van?

“Ik krijg een heel goed gevoel als het eindresultaat voldoet aan de wensen van de opdrachtgever én we tegelijkertijd het historische pand de waardering hebben gegeven die het verdient. Dit doen we door er zorgvuldig mee om te gaan.”

"Ik vind het heel belangrijk om een historisch pand de waardering te geven die het verdient, door er zorgvuldig mee om te gaan."

Arno - Timmerman

Arno Kapteijns

Arno bij een particuliere villa in Roermond

Wat heb je in de afgelopen jaren geleerd?

"Enorm veel! Ik begon bij dBvH toen ik 21 was en had toen nog maar net de opleiding Allround Timmerman afgerond. Het restauratie vak heb ik bij dBvH geleerd van ervaren collega’s.
Ook ben ik in 2022 begonnen aan de opleiding ‘Specialist Restauratie Timmeren’ van de NCE (Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen) die ik afgelopen zomer met succes heb afgerond. Van vakmensen daar heb ik geleerd wat de juiste aanpak is bij het restaureren van een monument. En vooral om nooit zomaar iets te doen, want wie weet is hetgeen wat je in je handen hebt wel van historische waarde!"

 

Heb je nog ambities voor de komende jaren en zo ja, welke?

"Ik wil ook nog de opleiding ‘Professional Restauratie’ van de NCE volgen. Tijdens deze studie leer je gebreken aan een monument herkennen en nadenken over de mogelijkheden voor behoud en herstel. Ook lijkt het me leuk om in de toekomst verschillende projecten mee te mogen begeleiden. Via de Bonth van Hulten heb ik de ‘Leermeester Cursus’ gevolgd en heb al een hele tijd een leerling die ik met veel enthousiasme de fijne kneepjes van het vak bijbreng."

 

Waarom zou je bij dBvH willen werken?
"Op de eerste plaats natuurlijk de leuke en gezellige collega’s! Ik krijg genoeg ruimte en kansen om mezelf te ontwikkelen. De mooie projecten en de afwisseling maken het werken bij dBvH zo leuk! Veiligheid staat hier hoog in het vaandel, dat vind ik erg prettig."

Ook aan de slag bij de Bonth van Hulten?

 

Bekijk hier onze vacatures