Zoeken
de vieringtoren, zegge (10).jpg

Vieringtoren van de Maria Boodschapkerk

Anno 2022 behoeft de kerk onderhoud. Deze restauratiewerkzaamheden neemt de Bonth van Hulten op zich en bestaan uit metselwerk, voegwerk en timmerwerk. Ook zullen de stijlen en vloer opnieuw bekleed worden met lood. Onder de toren worden de glas in loodramen volledig hersteld. Hiervoor wordt in samenwerking met Zilverschoon nieuwe montantstenen gebakken. Vervolgens wordt het geheel weer opgebouwd, waarbij de bestaande brugstaven worden vervangen in messing.

Geschiedenis

In 1848 werd een parochiekerk tegenover de kapel gebouwd. Deze kerk werd in 1912 vervangen door de huidige, neogotische, kerk. Architect was Jacques van Groenendael. Bij de kerk werd in 1924 een Heilig Hartbeeld geplaatst. In 1944 leed de kerk ernstige schade, waarbij de toren werd verwoest en de gewelven instortten. Herstel vond plaats en werd in 1958 afgerond, waarbij de oorspronkelijke situatie gehandhaafd werd op wijzigingen in de toren na.

Bijzonder bij deze werkzaamheden is dat de tracering van het raam wordt opgevangen en blijft hangen tijdens de werkzaamheden. Met de nieuwe montanten wordt hier vervolgens weer op aangesloten.