Zoeken
01.jpg

Steenoven Plasserwaard

De Bonth van Hulten realiseert een herbestemming van een monumentale steenoven tot 8 luxe woningen.

Steenoven Plasserwaard ligt in de uiterwaarden tussen Wageningen en Rhenen. In 2005, toen de Minister de inmiddels rijksmonumentale steenoven een aparte status gaf, werd (ver)bouwen mogelijk. In 2008 kreeg de steenoven een nieuwe woonbestemming, en eind 2009 werd een bouw- en monumentenvergunning verleend en werd het mogelijk 8 grote woningen te realiseren.

De ovens worden gerestaureerd en dienen aan de dijkzijde als entree en garage en aan de Rijn zijde worden worden ze ingericht als verblijfsruimten. Het in het midden gelegen rookkanaal wordt open gemaakt en dient in nieuwe situatie als trappenhal. De contouren van de gewelven blijven zichtbaar in de nieuwe situatie. De hele begane grondvloer wordt voorzien van een monolithische betonvloer.

De leefruimten worden ingericht op de eerste verdieping, boven de ovens op de nieuw te storten betonvloer. De houten spantconstructie wordt hersteld, maar blijven volledig in takt. Op de bestaande kapconstructie worden nieuwe isolerende dakelementen geplaatst. Daglichttoetreding wordt gerealiseerd door middel van nieuwe loggia's, die toegankelijk zijn via grote houten schuifpuien en diverse dakramen. De eindwoningen worden ook voorzien van diverse dakkapellen. Tevens wordt een lichtstraat gemaakt tussen de twee daken boven het rookkanaal. De binnen wanden worden afhankelijk van hun functie uitgevoerd als HSB of metal-stud wanden.

De woningen worden voorzien van vloerverwarming die tevens kan koelen.  De vloerverwarming wordt gecombineerd met luchtverwarming. De WTW units, twee stuks per woning, blazen de lucht via vloervelden de woning in en zuigen vuil lucht af via afzuigventielen in de wanden