Zoeken
IMG_9159.JPEG

Sint Michaël Kloosterkerk

Deze prachtige kloosterkerk is in opdracht van het Missiehuis Sint. Michaël gerestaureerd. De restauratiewerkzaamheden bestaan uit metselwerkherstel, voegwerk en diverse onderhoudswerkzaamheden.

De balustrade was los komen te staan door roestvorming van de stalen balken, waardoor de balustrade naar voren begon te hellen. Het metselwerk is ter plaatsen van de balustrade hersteld. Hiervoor zijn nieuwe profielstenen gebakken en verwerkt. Daarnaast hebben we zoveel mogelijk oude stenen hergebruikt voor de restauratie van de balustrade.

Nadat wij deze werkzaamheden in volle tevredenheid van de opdrachtgever hebben afgerond, hebben wij een aanvullende opdracht gekregen voor het restaureren van het dak. In de onder aansluiting van 8 dakkappellen is veel rot, het draaiwerk moet vervangen worden (gedraaide kollommen) en het vierpas wordt gerestaureerd. Tot slot worden de galmborden demontabel gemaakt zodat het onderhoud in het vervolg gemakkelijker kan plaatsvinden. Deze werkzaamheden voeren wij uit naar ontwerp van Satijn plus Architecten.

Wat is een vierpas?

Een vierpas is een bepaalde vorm in maaswerk waarbij vier overlappende cirkels (passen) in een vierhoek gelegen zijn en open zijn aan de kant waar ze elkaar raken. Ze zijn voornamelijk gebruikt in de gotische traceringen van vensters. Ze worden veelvuldig gebruikt in combinatie met andere sierlijke motieven. Ze kunnen blind of opengewerkt zijn. De vier naar binnen wijzende punten worden ieder een toot genoemd. Een vierpas heeft vier ronde cirkels. Wanneer de cirkels van een motief ieder een spitse punt hebben wordt dat een vierblad genoemd. Ook bestaan er motieven met drie bladeren, een drieblad, en drie ronde cirkels, een driepas