Zoeken
joh de doper 03.jpg

R.K. Kerkgebouw Joh. De Doper

‘De Sint Jan', zoals het kerkgebouw Joh. De Dooper door de inwoners van Kaatsheuvel wordt genoemd, bestaat in 2013 honderd jaar. Het is een Rijksmonument met grote architectonische en cultuurhistorische waarde.

Onze werkzaamheden

De Bonth van Hulten realiseert een grootschalige restauratie van het kerkgebouw Johannes De Doper in Kaatsheuvel.

Het leiwerk van de daken is grotendeels vervangen. Sommige daken, die al eerder waren vervangen, zijn hersteld. Tevens is al het loodwerk vervangen en zijn er nieuwe koperen goten en hemelwaterafvoer aangebracht.

Het verzwakte houtwerk is vervangen en waar nodig verstevigd. Plaatselijk zijn enkele details aangepast. Op diverse plaatsen is gekozen voor duurzamere houtsoorten. De roestende ijzerwerken zijn vervangen of geconserveerd. Veel metselwerk en natuursteen is hersteld en vervangen. Plaatselijk is waar mogelijk de oorlogsschade zichtbaar gehouden als bouwspoor.

De galmplanken van de klokkentoren waren van asbest en zijn vervangen. Voorheen waren deze van hout en waren ze in de muur verankerd met ijzeren bouten. Veel van die bouten zijn toen blijven zitten en moesten nu worden verwijderd. Al het glas-in-lood is verwijderd en hersteld. Op diverse plaatsen is voor meer lichtinval gezorgd door een andere kleur glas. De monumentale delen van de uurwerken in de torens zijn gerestaureerd en een aantal draagbalken is vervangen.