Zoeken
Nijenrode_Orangerie_05.jpeg

Oranjerie en Koetshuis, buitenplaats Nijenrode

Hier werd de akte ondertekend die leidde tot de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Verzamelden zich ridders voor een pelgrimstocht naar het Heilige Land. Legerden Franse troepen die ten strijde trokken tegen de Republiek. Hier, op de ‘nieuw gerooide grond’ Nijenrode.

Buitenplaats Nijenrode is ontstaan vanuit een 15e-eeuws kasteel. Het waterkasteel, compleet met gracht en ophaalbruggen, werd door de eeuwen heen diverse malen verwoest en herbouwd, uitgebreid en gerestaureerd. Het huisvest nu Business Universiteit Nyenrode. Op het landgoed staan verschillende historische gebouwen. De Bonth van Hulten restaureerde onder meer de Oranjerie en het Koetshuis.

Landgoed Nyenrode - Oranjerie mei 2018
Bekijk video

Oranjerie

Voor de restauratie fungeerde de Oranjerie als een hobby-garage voor oude auto’s. Het pand lag er nogal triest bij. Met verrotte deuren en kozijnen, gescheurd metselwerk en versleten bitumen op het dak. Tijdens de restauratie is het gebouw binnenin volledig gestript. We hebben zorgvuldig de fundering nagekeken en het metselwerk hersteld en gereinigd. Het interieur kreeg nieuw straatwerk, waarin de oude gietijzeren vloerroosters zijn opgenomen. Een aantal daarvan was zo slecht, dat we ze hebben vervangen door nieuwe gietijzeren roosters, speciaal op maat gemaakt door Smederij Rombout. In eerste instantie wilde de opdrachtgever een zinken dakbedekking, als vervanging van het versleten bitumen. Door de complexe vormen in de kapconstructie bleek dit niet haalbaar en uiteindelijk hebben we het dak met lood bedekt. Met de succesvol gerestaureerde Oranjerie beschikt Business Universiteit Nyenrode nu over een prachtige representatieve ruimte.

 

Het Koetshuis

Waar ooit paard en wagen werden gestald, nemen bezoekers nu deel aan seminars en heffen gasten het glas tijdens een diner of feest. Het Koetshuis op buitenplaats Nijenrode is een monumentaal gebouw met meerdere vleugels en een grote binnenplaats waar uiteenlopende evenementen worden georganiseerd. De Bonth van Hulten heeft met veel trots en plezier meegeholpen om het fraaie pand in zijn oude glorie te herstellen. We hebben vooral gewerkt aan de entree van het Koetshuis. Er was lange tijd geen onderhoud gepleegd aan het pand, waardoor lekkages waren ontstaan. We zijn begonnen met het verwijderen van alle dakpannen. Daarna hebben we alle rotte delen vervangen, zoals muurplaten, houten dakbeschot en gordingen. Vervolgens is het dak met een waterdichte dampopen folie bedekt en opnieuw gedekt met de bestaande pannen. Naast het dak zijn de bakgoten en kilgoten vernieuwd, is de bliksembeveiliging gecontroleerd en aangepast en zijn diverse scheuren in het metselwerk hersteld via vakkundig inboeten en uitboeten. Ook het complete schilderwerk namen we voor onze rekening. Het oude Koetshuis ligt er weer schitterend bij.    

Landgoed Nyenrode koetshuis augustus 2018
Bekijk video