Zoeken
koepel driebergen (05).jpg

Koepel Willinkshof

In 1899 werd op buitenplaats Willinkshof in Driebergen een koepelvormig tempeltje gebouwd. Het fraaie bouwwerkje - nagedachtenis aan de laatste particuliere eigenaar van de buitenplaats, de familie Willink – is een dromerige blikvanger in de groene omgeving. De kleine ronde tempel ligt midden in het park op een heuveltje, op de plek van het voormalige huis Beerschoten-Willink. De Bonth van Hulten nam uiterst zorgvuldig de restauratie ter hand.

De tempel

De tempel is opgetrokken in neoclassicistische stijl en heeft als basis een vier treden hoge, hardstenen sokkel. Voor de opstand werd natuursteen gebruikt. Het koepelvormige dak is met schubvormige leien gedekt en wordt bekroond door een beeld van de godin Flora.

Onze werkzaamheden

Allereerst hebben we de verzakte fundering op traditionele wijze hersteld. De hele gemetselde fundering en de natuurstenen treden zijn verwijderd en opnieuw opgemetseld. Voor een deel met nieuwe treden en blokken in de voet die exact waren nagemaakt. Na een grondig kleuronderzoek is het koepelplafond opnieuw geschilderd en voorzien van bladgouden sterren. Door de verzakte fundering had de mozaïek- en terrazzovloer serieuze schade opgelopen. Ook die hebben we zorgvuldig in de originele staat hersteld. Een nieuwe messing stootrand voorkomt dat het kostelijke mozaïek in de toekomst beschadigd raakt.