Zoeken
fort isabella (83).jpg

Fort Isabella

Fort Isabella is een fraai vestingwerk dat begin 17e eeuw werd gebouwd om de stad ’s-Hertogenbosch te verdedigen. Veel later, in de 20ste eeuw, werd het dappere fort in de Zuiderwaterlinie omgebouwd tot kazerneterrein. Opnieuw ondergaat het historische bolwerk een functiewijziging; De Bonth van Hulten transformeert het voormalige Fort Isabella in opdracht van de Isabella Groep tot een plek waar het goed wonen en leven is.

Tijdlijn werkzaamheden

 • Begin 2020

  Start - Transformatie kazernegebouw 1 & 2

  naar een complex met 14 koopappartementen

 • November 2020

  Start - Nieuwbouw

  van de huurwoningen aan de Isabellapoort, gebouwen A & B

 • Juli 2021

  Oplevering - Gebouw 1 & 2

 • Oktober 2021

  Start - Transformatie kazernegebouw 3

  naar een complex met 14 koopappartementen

 • November 2021

  Oplevering - Gebouw A

 • December 2021

  Oplevering - Gebouw B

 • December 2022

  Oplevering - Gebouw 3

 • Maart 2023

  Start - Transformatie kazernegebouw 9

  naar een complex met 18 koopappartementen

 • Februari 2024

  Start sloop - Verouderde rijwielloods en motorloods

  om ruimte te creëren voor gebouw EFP, een wooncomplex dat bestaat uit twee gebouwen met in totaal 50 nieuwbouwappartementen

header-isabella.jpg
Fort Isabella plattegrond 2023.png

Fort Isabella wordt ontwikkeld als een buitenstad net buiten Den Bosch, aan de rand van Vught. Deze gastvrije locatie ademt 400 jaar geschiedenis en een moderne, stadse dynamiek. Maar ook voor een beetje rust kun je je terugtrekken in de natuur. Centraal op Fort Isabella staan wonen, werken, verblijven en oud worden op je eigen manier. Met zorg en service als je dat nodig hebt op een manier die je zelf wenst: zo passend mogelijk. 

Op bovenstaande plattegrond is het Isabellaterrein weergegeven. Hierop zijn onder andere gebouw 1 en 2 aangeduid, de twee gebouwen waar wij in 2020 zijn begonnen met de werkzaamheden. Bij gebouw 1 en 2 ging het om de transformatie van voormalige legergebouwen naar koopappartementen, deze zijn in juli 2021 opgeleverd. In november 2020 zijn we gestart met de nieuwbouw van gebouw A en B, die bedoelt zijn als huurwoningen. Eind 2021 werden de woningen opgeleverd. Oktober 2021 zijn we gestart met de transformatie van gebouw 3. Dit gebouw is net zoals gebouw 1 en 2 getransformeerd naar 14 woningen en is in december 2022 opgeleverd.
Op dit moment zijn we bezig met gebouw 9. Dit gebouw is alleen een stuk groter dan gebouw 1, 2 en 3, waardoor er geen 14 maar 18 woningen worden gerealiseerd. Het gaat hierbij om 18 koopappartementen, verdeeld over 3 bouwlagen. Gebouw 9 is vooraan het Fort Isabella terrein gesitueerd en daarmee na transformatie een prachtig eerste aanzicht bij aankomst. 

Magazine Fort Isabella

Transformatie legergebouwen (1&2)

Op het terrein van Fort Isabella staan twee Rijksmonumenten uit 1614. Gebouw 1 en 2 dateren echter uit het begin van de 19e eeuw. De eerste tekeningen die we hebben van de gebouwen komen uit 1938. Beide zijn getransformeerd van voormalig legergebouw naar een complex met 14 koopappartementen en opgeleverd in juli 2021.   

Bijzonder aan dit project is dat aan de twee oorspronkelijke bouwlagen een derde laag is toegevoegd. De gebouwen zijn volledig gestript en we hebben een derde constructieve verdiepingsvloer gemaakt. Ook de bestaande vloeren zijn constructief geschikt gemaakt voor de bestemming wonen. Daarnaast zijn er twee trappenhuizen en twee liften geplaatst in het gebouw. Voor het maken van de appartementen zijn voorzetwanden en metal-stud gebruikt, er zijn zwevende dekvloeren en luxe badkamers gerealiseerd. Daarnaast zijn prefab betonnen balkons op een stalen hoofddraagconstructie aan de gevels bevestigd. 

 Bij gebouw 2 hebben we een voormailig brandweerhuisje omgebouwd tot een fietsenstalling. 

 

Gebouw 1

 Gebouw 2

Nieuwbouw

Eind november 2020 zijn we gestart met de nieuwbouw van de huurwoningen van Isabella Poort, gebouwen A en B. Het ontwerp van Hilberinkbosch architecten is afgeleid van de bestaande bebouwing op het terrein en worden gespiegeld van elkaar gepositioneerd. Deze twee gebouwen staan daarentegen wel elk in een eigen plandeel: de één aan de natuurkant, de ander aan de cultuurkant van Fort Isabella. De appartementen zijn eind 2021 opgeleverd. In het voormalige fort, dat zijn naam ontleent aan aartshertogin Isabella, hertogin van Brabant en dochter van de Spaanse koning Filips II, is het zoveel eeuwen later vorstelijk wonen!

 

Gebouw A

Gebouw B

Gebouw 3

Met de werkzaamheden aan gebouw 3 zijn wij in oktober 2021 gestart. Dit legeringsgebouw is net zoals gebouw 1 en 2 getransformeerd naar 14 woningen en is in december 2022 opgeleverd.  

Gebouw 9

Gebouw 9 zal net zoals gebouw 1, 2 en 3 een transformatie ondergaan. Gebouw 9 is alleen een stuk groter dan gebouw 1, 2 en 3, waardoor er geen 14 maar 18 woningen worden gerealiseerd. Het gaat hierbij om 18 koopappartementen, verdeeld over 3 bouwlagen. Gebouw 9 is vooraan het Fort Isabella terrein gesitueerd en daarmee na transformatie een prachtig eerste aanzicht bij aankomst.
In dezelfde stijl als het voormalig brandweerhuisje van gebouw 2 worden er bij gebouw 9 twee fietsenstallingen gemaakt.