Zoeken
12_MoH16_Abdij038.jpg

Diverse onderhoudswerkzaamheden Abdij van Berne

Wat in 2011 begon als eenmalige restauratieopdracht, is inmiddels uitgegroeid tot een mooie samenwerking. Een samenwerking voor het onderhoud aan de diverse monumentale panden van Abdij van Berne .

De Abdij van Berne is een abdij van de premonstratenzers, ook norbertijnen of witheren genoemd. De Abdij van Berne werd door ridder Fulco van Berne gesticht in 1134 in het Gelderse plaatsje Berne aan de Maas, het nabij Heusden gelegen Bern. Hiermee is het de oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland.


De abdijkerk werd in 1927, na het overlijden van 'hun' boerenapostel Gerlacus van den Elsen O. Praem., met geld van de boeren, vergroot door Hendrik Willem Valk. Architect Valk ontwierp ook de abdijpoort. In 1999 werd het woongedeelte van de abdij vernieuwd, naar een ontwerp van Architectenbureau Oomen. In 2006 onderging de binneninrichting van de kerk een grondige wijziging: de verschillende vloerniveaus werden over de gehele oppervlakte gelijk getrokken. Het tweede orgel verhuisde naar het balkon. De kerkbanken werden verwijderd en vervangen door stoelen. De kerk werd in een gele kleur in drie tinten geschilderd en voorzien van een nieuwe lichtinstallatie. Op het abdijterrein zijn naast de Drukkerij Berne ook de Boekhandel Berne, de Uitgeverij Abdij van Berne, de Werkgroep voor Liturgie Heeswijk en sinds 2015 Stichting Berne Abdijbier te vinden.


Om deze verschillende voorzieningen op het terrein van Abdij van Berne in zijn huidige staat te behouden voeren wij diverse onderhoudswerkzaamheden uit sinds 2019. Inmiddels hebben wij op succesvolle wijze onder andere het dak van de boekenwinkel gerestaureerd, het metselwerk aan de toegangspoort hersteld, de gewelven in de kelder hersteld en diverse andere timmer– en metselwerkzaamheden verricht aan deze prachtige monumentale panden. Werkzaamheden die uitermate goed passen bij De Bonth van Hulten en waar onze vakmensen van de afdeling service en onderhoud met veel plezier aan werken.