icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Hoogeloon

Transformatie zaalkerk

Een monumentale, protestantse zaalkerk uit 1822 is door De Bonth van Hulten getransformeerd tot een unieke, eigentijdse woning.

Status
Gerealiseerd
Bouwperiode
juni 2020 - februari 2021
Opdrachtgever
Maatschappij van Welstand
Architect
Van Hoogevest Architecten
Bouwjaar
1822
Monumentensoort
Rijksmonument
Monumentennummer
22246
Adres
Hoofdstraat 68, Hoogeloon
Categorie
Herbestemming

De opdracht

In opdracht voor de Maatschappij van Welstand realiseerden wij de transformatiewerkzaamheden van de voormalige zaalkerk naar een woning. Aangezien het pand een rijksmonument is, stond het behoud van de monumentale elementen centraal, daarom werd specialistische nieuwbouw toegepast in een bestaand pand. De opdracht is uitgevoerd in een bouwteam in samenwerking met Van Hoogevest Architecten.

Onze werkzaamheden

De kerk bleek over het algemeen in goede staat waardoor minimale restauratiewerkzaamheden benodigd waren. Wel zijn de deur en kozijnen van de consistorie vernieuwd en zijn het exterieur houtwerk en de torenspits geverfd. Ook zijn delen van de gevel opnieuw opgemetseld omdat hier afvoerrooster zaten van de gesaneerde kachels met asbest.

Op de eerste verdieping is een bijzondere vloer toegepast. Dit betreft een brandwerende, strak afgewerkte vloer met hierin vloerverwarming gefreesd. In het gehele pand zijn in totaal twee radiatoren geplaatst. De rest is voorzien van vloerverwarming. Dit zorgt voor een hoog comfort en esthetisch een abstracte en ruimtelijke beleving.

     

Breda Hemels Wonen
Contactpersoon
Geoffrey van den Berg
Projectleider
gvdberg@debonthvanhulten.nl