icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Zegge

Vieringtoren van de Maria Boodschapkerk

In Zegge starten we over een week met de restauratie van de vieringtoren van de Maria Boodschapkerk.

Status
In uitvoering
Bouwperiode
februari 2022 - juni 2022 (verwacht)
Opdrachtgever
Sint Franciskus parochie
Bouwjaar
1848
Monumentensoort
Rijksmonument
Monumentennummer
525725
Adres
Onze-Lieve-Vrouwestraat 107, 4735 AA Zegge
Categorie
Restauratie

Geschiedenis

In 1848 werd een parochiekerk tegenover de kapel gebouwd. Deze kerk werd in 1912 vervangen door de huidige, neogotische, kerk. Architect was Jacques van Groenendael. Bij de kerk werd in 1924 een Heilig Hartbeeld geplaatst. In 1944 leed de kerk ernstige schade, waarbij de toren werd verwoest en de gewelven instortten. Herstel vond plaats en werd in 1958 afgerond, waarbij de oorspronkelijke situatie gehandhaafd werd op wijzigingen in de toren na.

Onze werkzaamheden

Anno 2022 behoeft de kerk onderhoud. Deze restauratiewerkzaamheden neemt de Bonth van Hulten op zich en bestaan uit metselwerk, voegwerk en timmerwerk. Ook zullen de stijlen en vloer opnieuw bekleed worden met lood. Onder de toren worden de glas in loodramen volledig hersteld. Hiervoor wordt in samenwerking met Zilverschoon nieuwe montantstenen gebakken. Vervolgens wordt het geheel weer opgebouwd, waarbij de bestaande brugstaven worden vervangen in messing.

Bijzonder bij deze werkzaamheden is dat de tracering van het raam wordt opgevangen en blijft hangen tijdens de werkzaamheden. Met de nieuwe montanten wordt hier vervolgens weer op aangesloten.

 

 

Benieuwd naar een van onze andere projecten?

Bekijk hieronder onze werkzaamheden aan de Peperbus in Bergen op Zoom!

Bergen op Zoom De Peperbus
Contactpersoon
Geoffrey van den Berg
Projectleider
GvdBerg@debonthvanhulten.nl