icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Hilvarenbeek

St. Petrus Kerk

De geschreven geschiedenis van Hilvarenbeek voert terug tot het jaar 1157. Maar al eerder, rond 990, werd hier een tufstenen kerkje gebouwd, gewijd aan de bevrijding van Petrus. Rond 1300 werd ‘Sint Petrus Banden’ in gotische stijl herbouwd.

Status
Gerealiseerd
Bouwperiode
10 juli 2017 - 19 november 2018
Opdrachtgever
Gemeente Hilvarenbeek
Architect
Delfgou Architectuur en monumenten
Bouwjaar
14e-15e eeuw
Monumentensoort
Rijksmonumenten
Monumentennummer
22152
Adres
Vrijthof 33 5081 CB Hilvarenbeek
Categorie
Restauratie

Sint Petrus Banden

De karakteristieke toren van de Sint Petrus Banden kerk rijst trots en statig uit boven het Vrijthof van Hilvarenbeek. De ‘Bikse toren’, zoals hij in de volksmond heet, is 75 meter hoog en  wordt beschouwd als een van de mooiste van Noord-Brabant. Een fraai voorbeeld van Kempense gotiek.

Onze werkzaamheden

Aan ons de opdracht en eer om de kerktoren te restaureren. Een uitdagende klus, waarbij het metsel- en voegwerk aan de buitenkant zijn vervangen en natuurstenen onderdelen, hout- en schilderwerk werden aangepakt. Vervolgens zijn de wijzers van de toren verguld en hebben we diverse vogelweringen aangebracht. Een strakke deadline maakte het project extra uitdagend. De werkzaamheden startten in augustus en werden voor het einde van het jaar afgerond. Keurig op tijd voor de slechtvalk om zich opnieuw in de gerestaureerde kerktoren te kunnen nestelen.

Oudenbosch Kapel Saint Louis
Contactpersoon
Tom van Cuijk
Projectleider
tvcuijk@debonthvanhulten.nl