icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Breukelen

Kortrijkse Molen

Iedereen die regelmatig over de A2 van Utrecht naar Amsterdam rijdt, kent de Kortrijkse Molen. Deze zogenaamde wipmolen, even ten westen van Breukelen, werd rond 1675 gebouwd als vervanging van een vernielde molen en bemaalde tot 1951 de polder Kortijk en Gieltjesdorp op windkracht. De Bonth van Hulten voerde in opdracht van Stichting De Utrechtse Molen onderhoudswerkzaamheden uit aan de molen en de naastgelegen duiker.

Status
Gerealiseerd
Bouwperiode
21 januari 2018 - 11 februari 2018
Opdrachtgever
Stichting het Utrechtse Landschap
Bouwjaar
1675
Monumentensoort
Rijksmonument
Monumentennummer
10625
Adres
Stationsweg 105, 3621 LK Breukelen
Categorie
Restauratie

Onze werkzaamheden

Onze opdracht bestond uit onderhoudswerk aan de molen en de watergang. Het ging voornamelijk om herstel van het metselwerk en het voegwerk. Ook het natuursteenwerk werd waar nodig gerepareerd. Een betonnen gootelement is uitgebreid tot aan de as van het waterrad. Tot slot hebben we ook het metselwerk van de muur bij de duiker hersteld en de leuning van de ankers behandeld.

De Kortrijkse Molen begroet de passerende automobilist weer met gepaste trots.

Hilvarenbeek Molen De Doornboom
Contactpersoon
Hugo Bijnen
Projectleider
hbijnen@debonthvanhulten.nl