icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Driebergen-Rijsenburg

Koepel Willinkshof

In 1899 werd op buitenplaats Willinkshof in Driebergen een koepelvormig tempeltje gebouwd. Het fraaie bouwwerkje - nagedachtenis aan de laatste particuliere eigenaar van de buitenplaats, de familie Willink – is een dromerige blikvanger in de groene omgeving. De kleine ronde tempel ligt midden in het park op een heuveltje, op de plek van het voormalige huis Beerschoten-Willink. De Bonth van Hulten nam uiterst zorgvuldig de restauratie ter hand.

Status
Gerealiseerd
Bouwperiode
26 januari 2018 - 15 juni 2018
Opdrachtgever
Gemeente Utrechtse Heuvelrug
Bouwjaar
1899
Monumentensoort
Rijksmonument
Monumentennummer
522617
Adres
Hoofdstraat 21, 3971 KA Driebergen Rijsenburg
Categorie
Restauratie

De tempel

De tempel is opgetrokken in neoclassicistische stijl en heeft als basis een vier treden hoge, hardstenen sokkel. Voor de opstand werd natuursteen gebruikt. Het koepelvormige dak is met schubvormige leien gedekt en wordt bekroond door een beeld van de godin Flora.

Onze werkzaamheden

Allereerst hebben we de verzakte fundering op traditionele wijze hersteld. De hele gemetselde fundering en de natuurstenen treden zijn verwijderd en opnieuw opgemetseld. Voor een deel met nieuwe treden en blokken in de voet die exact waren nagemaakt. Na een grondig kleuronderzoek is het koepelplafond opnieuw geschilderd en voorzien van bladgouden sterren. Door de verzakte fundering had de mozaïek- en terrazzovloer serieuze schade opgelopen. Ook die hebben we zorgvuldig in de originele staat hersteld. Een nieuwe messing stootrand voorkomt dat het kostelijke mozaïek in de toekomst beschadigd raakt.

.

Oudenbosch Kapel Saint Louis
Contactpersoon
Tom van Cuijk
Projectleider
tvcuijk@debonthvanhulten.nl