icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Breukelen

Kas en Menagerie Nijenrode

In de nutstuin van buitenplaats Nijenrode staan onder meer een kas en een menagerie. Een menagerie is in feite de voorloper van de moderne dierentuin. Hier hield men vroeger wilde en exotische dieren gevangen, ter lering en vermaak. De menagerie van buitenplaats Nijenrode dateert uit de jaren ’10 van de vorige eeuw. Zij bestaat uit een fazanterie, een eendenhuis, een prieel, een volière en een voederhuisje. De Bonth van Hulten herstelde deze Rijksmonumenten in hun oorspronkelijke glorie.

Status
Gerealiseerd
Bouwperiode
augustus 2018 - februari 2019
Opdrachtgever
Stichting Nyenrode
Architect
Bureau Delfgou
Bouwjaar
1910-1920
Monumentensoort
Rijksmonumenten
Monumentennummer kas met waterput
520621
Monumentennummer eendenhuis
520628
Monumentennummer fazanterie
520630
Monumentennummer prieel
520632
Monumentennummer voederhuisje
520629
Monumentennummer volière
520631
Adres
Straatweg 25, 3021 BG Breukelen
Categorie
Restauratie

Onze werkzaamheden

We troffen de menagerie aan in slechte staat. Veel van het zogenoemde knuppelhout (bouwdelen van gehalveerde boomstammetjes) was verrot. Ook de oude plantenkas verkeerde in zeer slechte staat. We hebben alle houten onderdelen vervangen door duurzaam Iroko hout, waarbij ook in de detaillering is uitgegaan van een lange levensduur. Ter bescherming zijn zinken afdekkappen aangebracht. Nieuwe goten beschermen het metselwerk. Alle originele beglazing is in nagenoeg oorspronkelijke staat teruggebracht,  waarbij sommige delen zijn vervangen door nieuw glas.

Nijenrode Oranjerie en Koetshuis, buitenplaats Nijenrode
Contactpersoon
Tom van Cuijk
Projectleider
tvcuijk@debonthvanhulten.nl