icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Groningen

Het Stadhuis

In opdracht van Gemeente Groningen wordt, door onze collega’s van Rottinghuis’ aannemingsbedrijf, vol trots gewerkt aan Het Stadhuis in het hart van Groningen. Het Stadhuis, midden op de Grote Markt, wordt duurzaam, toekomstbestendig en passend bij de huidige gebruikerseisen gemaakt. Én het wordt onder andere weer het nieuwe thuis van de gemeente.

Status
Opgeleverd
Verwachte bouwperiode
april 2020 - mei 2022
Opdrachtgever
Gemeente Groningen
Architect
Happel Cornelissen Verhoeven B.V.
Bouwjaar
1793 (1e fase) en 1810 (2e fase)
Monumentsoort
Rijksmonument
Monumentnummer
18466
Adres
Grote markt 1, 9712 HN Groningen
Categorie
Restauratie

Werkzaamheden

Voor het reinigen van de buitengevel aan de zijde van de Grote Markt wordt een steiger geplaatst en voor het reinigen van de pilaren wordt een speciale lasertechniek toegepast. Aan het exterieur worden ook de glaspartijen vervangen, de gevel en het dak wordt hersteld, alles wordt opnieuw geschilderd en het natuursteen wordt gerestaureerd.

In de burgerzaal wordt een steiger opgebouwd om de glazen kap te kunnen slopen en om de nieuwe verdiepingsvloer te kunnen opbouwen. De derde verdieping wordt volledig gestript. De kap wordt behandeld tegen houtrot en insecten en daarna wordt de kroonlijst aan de binnenzijde gedemonteerd. Ondertussen wordt de nieuwe liftschacht opgebouwd en worden de aangetaste vloerbalken van de eerste en tweede verdieping hersteld. De oude vide komt weer terug zoals het vroeger ook was, waardoor een open karakter gecreëerd wordt. De raadzaal zat op de begane grond en verplaatst nu naar de vierde etage, hier wordt een staalconstructie voor het dak toegepast.

Om te zien wat wij hier precies gedaan hebben, bekijk het volgende filmpje:

De Bonth van Hulten

De timmermannen van de Bonth van Hulten (Koninklijke VolkerWessels) zijn voor het specialistisch herstel van de dakconstructie ter plaatsen aan het werk geweest. Ook hebben projectleiders van de Bonth van Hulten tijdens de tenderfase ondersteund en geadviseerd bij de restauratieopgave. Zo hebben zij onderaannemers mee geselecteerd om tot een gedegen Plan van Aanpak te komen. Daarnaast begeleiden zij het bouwteam en de onderaannemers voor de restauratie. Tot slot worden de kozijnen in de eigen werkplaats van de Bonth van Hulten gemaakt.

Meer weten over de werkzaamheden aan het stadhuis? Klik op onderstaande button!

Het Stadhuis

          

Gerelateerd Kapel Saint Louis
Contactpersoon
Geoffrey van den Berg
Projectleider
GvdBerg@debonthvanhulten.nl