icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Tilburg

Draaischijf Polygonale loods

In 1929 werd de reparatiewerkplaats voor locomotieven in Tilburg uitgebreid met een elektrisch aangedreven draaischijf. Een voor die tijd vernuftige vinding, waarmee locomotieven ondanks de beperkte ruimte voor de werkplaats toch van spoor konden wisselen. Inmiddels is in de polygonale of veelhoekige loods een restaurant gevestigd. De door De Bonth en van Hulten gerestaureerde draaischijf functioneert nu in de zomer als terras.

Status
Gerealiseerd
Bouwperiode
16 maart 2017 - 31 mei 2017
Opdrachtgever
WSP Infra Ontwikkeling BV
Bouwjaar
1929
Monumentensoort
Gemeentelijk monument
Adres
Burgemeester Stekenburgplein 208, 5041 SC Tilburg
Categorie
Restauratie

De draaischijf voor de polygonale loods in de Spoorzone in Tilburg, is onderdeel van gemeentelijk monument d’n Atelier, een bijzonder voorbeeld van industriële architectuur. We hebben de draaischijf in 2017 gerestaureerd.

Onze werkzaamheden

De restauratie van de draaischijf bestond uit verschillende onderdelen. Zo zijn de staalwerken gereinigd en geschilderd. Er zijn traanplaten aangebracht ter plaatse van de huidige roostervloeren. Ook hebben we beschermingen bovenop het metselwerk van de keermuur aangebracht. Verder zijn ook verschillende restauratie– en herstelwerkzaamheden aan het metselwerk en de bestrating uitgevoerd. Het ging hier om een binnenstedelijk project, maar op het braakliggende terrein van de Spoorzone was voldoende ruimte om de werkzaamheden uit te voeren.

Driebergen Koepel Willinkshof
Contactpersoon
Hugo Bijnen
Projectleider
hbijnen@debonthvanhulten.nl