icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Tilburg

21 appartementen Stationsstraat

Renovatie, restauratie, sloop en nieuwbouw in één project. De opdracht die JR2 neerlegde bij De Bonth van Hulten, mag in meerdere opzichten bijzonder heten. Midden in het centrum van Tilburg werden 21 studentenwoningen en een winkelruimte gerealiseerd, waarbij een beschermde historische gevel na sloop tot in detail werd gereconstrueerd.

Status
Gerealiseerd
Bouwperiode
21 mei 2017 - 11 november 2018
Opdrachtgever
JR2 BV
Architect
Bedaux de Brouwer
Monumentensoort
Deels beschermd stadsgezicht
Adres
Stationsstraat 35 en 39, 5038 EC Tilburg
Categorie
Herbestemming, renovatie, restauratie en specialistische nieuwbouw
Bijzonderheden
Herbouwen van een gehele beschermde gevel

Het project had verschillende uitdagingen. Een daarvan was de sloop en sanering van de bestaande gebouwen; in totaal zo’n 2000 vierkante meter, twee olietanks en asbest. De voorgevel van de helft van het pand is beschermd stadgezicht. We hebben deze gevel vooraf zorgvuldig ingemeten en vastgelegd, om hem vervolgens te slopen en tot in detail te herbouwen. Van de ornamenten maakten we mallen, zodat we die exact konden reconstrueren. De gootconsoles hebben we vooraf gedemonteerd, gerestaureerd en op de nieuwe gevel teruggeplaatst.

De locatie in het centrum van Tilburg was lastig bereikbaar voor bouwverkeer. Het project ligt bovendien aan een drukke verkeersstraat met veel fietsers en voetgangers. Veiligheid was dus een belangrijk aandachtspunt; we hebben tijdens de werkzaamheden bijvoorbeeld een deel van het trottoir afgezet. Een andere uitdaging was het feit dat de fundering van de naastgelegen panden hoger lag. De grond moest daarom worden gestabiliseerd met waterglasinjectie.

Kortom, een project dat op meerdere fronten een beroep deed op het vakmanschap van onze specialisten.

Goirle Huize Stella
Contactpersoon
Jan van Bokhoven
Projectleider
jvbokhoven@debonthvanhulten.nl