Zoeken
wijnbrug, dordrecht (06).jpg

De Wijnbrug

Zoek je stront (ruzie), dan moet je onder de Wijnbrug wezen. Dit oude Dordtse gezegde verwijst naar het openbare ‘toilet’ onder de brug, dat daar tot midden 19e eeuw voor veel stankoverlast zorgde. De geschiedenis van deze loopbrug over de Voorstraathaven (vroeger Wijnhaven) gaat terug tot de laatste helft van de 13e eeuw. Door de eeuwen heen is de brug verschillende keren ingestort, afgebroken en weer opgebouwd. De gemeente Dordrecht nam de specialisten van De Bonth van Hulten in de arm voor een grondige renovatiebeurt.

Uitdagingen

De Wijnburg ligt midden in het centrum van Dordrecht. De renovatie van de brug gold dan ook als een binnenstedelijk project. Om aan de brug te kunnen en mogen werken, hebben we onder meer een verkeersplan opgesteld, ontheffingen aangevraagd en veel aandacht besteed aan bewonerscommunicatie.

Onze werkzaamheden

Om aan de brugpijlers te kunnen werken, moesten we een steiger in het water bouwen. Vanwege de wisselende hoog- en laagwaterstand stond deze constructie regelmatig onder water, waardoor het werk kwam stil te liggen. Niettemin is de klus keurig op tijd geklaard. We hebben de metselwerkschil van de pijlers verwijderd en opnieuw gemetseld, samen met de betonnen cordonbanden. Daarnaast zijn verschillende betonnen elementen hersteld en is het hele wegdek verwijderd en opnieuw geasfalteerd. Alle stalen onderdelen zoals palen, hekwerk en trap hebben we verwijderd en het nieuwe staalwerk is gestraald, gerepareerd, gepoedercoat en opnieuw gespoten in de kleur grachtengroen. Met haar frisse uitstraling geldt de Wijnbrug weer als een van de toeristische trekpleisters van Dordrecht.