Zoeken
De Peperbus

De Peperbus

De Peperbus is dé kerktoren van de Sint-Gertrudiskerk in Bergen op Zoom. De klokkentoren genaamd de Peperbus is gebouwd rond 1370 én in opdracht van de gemeente Bergen op Zoom, verzorgt De Bonth van Hulten het groot onderhoud.

De toren is gesitueerd aan de Grote Markt in Bergen op Zoom, iets terug gelegen van de rooilijn en grotendeels ingebouwd waardoor de bereikbaarheid van de bouwplaats enige complexiteit met zich meebrengt. 
 

Het stenen onderbouw van de Peperbus dateert uit de 14e eeuw en is opgetrokken uit baksteenmetselwerk met een parament van Gobertanger natuursteen. Bij het beleg van 1747 heeft de kerk veel schade geleden, bij de herbouw heeft de toren zijn kenmerkende huidige bekroning gekregen. In de jaren ‘50 is een nieuwe betonnen dakplaat op de toren gemaakt met carillonkamer waarop de oude bekroning herplaatst is. Aansluitend is een groot deel van de buitenbekleding hermetseld, omdat die losgekomen was van de bakstenen kern. De brand in 1972 is de toren redelijk ongeschonden doorgekomen. Het schip van de Gertrudiskerk is toen wel zwaar gehavend en na een restauratiecampagne eind jaren ‘80 weer in gebruik genomen. In 2002 is de lantaarn van de Peperbus gerestaureerd waarbij onder andere de leien loodwerken vernieuwd zijn.

De werkzaamheden aan de Peperbus omvatten het reinigen van het muurwerk van de toren, voegwerkherstel met incidenteel metselwerk- en scheurherstel. Schilderwerk, plaatselijk houtrotherstel en het vernieuwen van glas-in-lood en beperkte ingrepen aan het interieur. Ook zijn de gevels gerestaureerd.