Zoeken
071de croon 2012.jpg

De Croon - Het Paleiskwartier

In de binnenstedelijke ontwikkeling Het Paleiskwartier te 's-Hertogenbosch realiseerde wij het project De Croon (102 appartementen, 8800 m2 kantoren en een tweelaagse stallingsgarage onder het gebouw).

Bouwteam

De Bonth van Hulten maakte onderdeel uit van het bouwteam en verzorgde de complete bouwkundige uitwerking. Daar hoorde ook het indienen van de bouwvergunningsaanvraag met bijbehorende bouwkundige tekeningen bij, net als de begeleiding van de engineering installaties. Het complex is in het voorjaar van 2012 opgeleverd.

Onze werkzaamheden

Het gebouw bestaat uit een tweelaagse stallingsgarage (ongeveer 60 bij 60 meter met op niveau 1 een deel voor souterrainappartementen en bergingen), een kantoortoren (negen bouwlagen), een ronde binnentuin en een half-rond-gesegmenteerde appartemententoren (zeven bouwlagen).

Het gehele casco is in beton opgetrokken, waarbij zoveel mogelijk getracht is in prefab beton te bouwen. Naast trappen, balkons, galerijen, breed- en kanaalplaat vloeren is er gekozen voor prefab betonnen kernen, woning scheidende wanden (holle wand) en gevel dragende binnenspouwbladen van de kantoren. De kelderlagen zijn opgebouwd uit holle wandelementen rondom, prefab beton binnenwanden met in het werk gestorte betonvloeren die monolithisch zijn afgewerkt.

De binnenspouwbladen van de appartementen zijn hout-skelet-bouw elementen en prefab betonelementen met houten kozijnen. De gevels zijn opgetrokken uit metselwerk, aan de buitenzijde van het gebouw gecombineerd met prefab betonnen gevelelementen en aan de zijde van de binnentuin met natuursteen elementen. Het kantoorgedeelte is ook opgetrokken uit metselwerk met natuursteen elementen. Hier zijn de kozijnen van aluminium. Op de bovenste verdiepingen van de appartementen en het kantoor is de gevel afgewerkt met een metalen gevelbeplating in goudkleur, de zogenaamde Croon.

De meeste appartementen zijn volledig afgewerkt. Uiteraard zijn hierbij de uiteenlopende koperswensen in de afbouw gerealiseerd. Ook hebben diverse kopers de keuze gemaakt om een appartement casco te laten opleveren, waarbij er in de ruwbouw rekening is gehouden met de door koper zelf te realiseren, afwijkende indeling van de appartementen. De vloerafwerking zijn zwevende gipsen gietvloeren met vloerverwarming. De wanden zijn woning scheidende betonnen of metalstudwanden, gecombineerd met volgipsbinnenwanden. De kantoren zijn voorzien van zandcementafwerkvloeren en bandrastersysteemplafonds.

Binnenklimaat

In het Paleiskwartier is een bodemopslagsysteem aanwezig voor zowel warme en koude opslag. Dit innovatieve systeem voorziet de appartementen op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier van warmte voor tapwater en ruimteverwarming. Het systeem is met uitstek geschikt voor de in De Croon toegepaste vloerverwarming in combinatie met natuurlijke ventilatie.

Daarnaast levert het systeem in de zomer koelte voor de airconditioning in de kantoren. De kantoren zijn dan ook voorzien van een complete installatie met onder meer vloerverwarming op de begane grond en inducerende plafondconvectoren in het complete kantoor. Verder is er zonwering voorzien in de zuidgevel en is er reeds rekening gehouden met het in delen verhuren van de kantoorruimtes.