Zoeken
c13a3aa7-8773-40a8-af67-1594faae6059.JPG

De Ark

In het centrum van Tiel staat De Ark. Een mooi grachtenpand dat weliswaar geen monument is, maar wel degelijk van cultuurhistorische waarde voor de stad. De Bonth van Hulten realiseert hier in opdracht van Stichting Kleurrijk Wonen een complex met 18 appartementen voor mensen met een (licht verstandelijke) beperking.

Onze werkzaamheden

De karakteristieke gevel blijft bestaan, maar achter de schermen wordt flink gesloopt. De toekomstige bewoners hielpen al een handje bij de start en haalden met een breekijzer een dichtgetimmerde deur neer. Vervolgens namen wij de volledige sloop over achter de gevel van De Ark. Daaraan voorafgaand is de bestaande gevel gestut vanuit de binnenkant en is een tijdelijke staalconstructie toegepast. Deze tijdelijke constructie wordt pas gesloopt als de ruwbouw helemaal klaar is.

Uitdagingen

Het gebouw krijgt een souterrain betonconstructie op palen. Het is hier erg lastig om met zware machines te werken, omdat de ondergrond niet zoveel gewicht kan dragen.  Een flinke uitdaging dus. Een erg complexe uitdaging ook, gezien de eisen waaraan het pand in verband met de zorgfunctie moet voldoen. Bijvoorbeeld eisen met betrekking tot de toegankelijkheid, die consequenties hebben voor deurbreedtes, dorpels, trappen, liften, badkamers en keukens. Daar komt nog bij dat we hier op een klein perceel moeten werken en rekening dienen te houden met de aangrenzende gracht. Juist vanwege deze uitdagingen én de sympathieke bestemming van De nieuwe Ark zijn we extra trots dat we dit mooie werk mogen maken.

Dankzij fijne samenwerking met alle betrokken partijen is dit project op 1 april 2021 opgeleverd naar volle tevredenheid van opdrachtgever en architect! 

.