Zoeken
foto's 010.jpg

Bastionder

Het Bastionder is de expositieruimte van de gemeente 's-Hertogenbosch voor de vestingwerken. In deze ruimte, die vrijwel volledig ondergronds is, is een deel van de ondergrondse stadswal blootgelegd en is een imposant smeedijzeren middeleeuws aanvals- en belegeringskanon ‘het Stuer Ghewalt' tentoongesteld.

Onze werkzaamheden

Het geheel is uitgevoerd in schoonwerkbeton. Om het ondergrondse gevoel na te bootsen is het zandkleurig uitgevoerde beton bekist met ruwgezaagde planken. De wanden staan ‘schots en scheef' op de vloer. Om een goed beeld te krijgen van de te maken bekisting hebben wij zelf het ontwerp omgezet in 3D tekeningen, zodat de uitslagen goed gemaakt konden worden. Omdat er geen installaties als opbouw zijn uitgevoerd, is er tijdens de voorbereiding en uitvoering intensief overleg geweest met architect, opdrachtgever en installateurs.

Het plat dak, tevens plafond, is niet waterpas ontworpen maar schuin, taps en variërend in dikte. Het is uiteraard uitgevoerd in schoonwerkbeton. De detaillering is afgestemd op aansluiting met structurele beglazing. Al met al een uitdagend werk dat binnen budget, tijd en esthetisch kader is gerealiseerd.