Zoeken
andriestoren (07).jpg

Andriestoren

De allervroegste oorsprong van de Andrieskerk in Amerongen ligt in het einde van de 13e eeuw. Men begon met de bouw van een klein kerkje, opgetrokken uit tufsteen. Midden 15e eeuw werd de kerk in laat-gotische stijl met baksteen uitgebreid. Weer later, in 1527, bouwde men een nieuwe toren van zo’n 55 meter, in een stijl die duidelijk is afgeleid van de Utrechtse Domtoren. Aan De Bonth van Hulten de opdracht om die monumentale toren opnieuw te wapenen tegen de tand des tijds.

De kerk

De Andrieskerk is een favoriete locatie voor trouwerijen. Niet in de laatste plaats vanwege het ernaast gelegen Kasteel Amerongen, dat zich uitstekend leent voor een huwelijksfeest in stijl.  De kerktoren is een vertrouwd baken dat zich al vele eeuwen uitrekt boven het omringende landschap. Markant, herkenbaar en met veel opvallende details, zoals de bijzondere metselverbanden.

 

Onze werkzaamheden

Het Rijksmonument is de laatste jaren ernstig in verval geraakt. Het was beslist niet meer veilig om de toren te beklimmen. Vandaar onder meer de restauratie. Pakweg de helft van de toren is opnieuw gevoegd. Ook is bijna een kwart van alle natuursteen vervangen en de galmborden, die nauwelijks meer een deklaag hadden, zijn donkergroen geschilderd. De Andriestoren mag weer gezien en beklommen worden!