Zoeken
stationsstraat, tilburg (04).jpg

21 appartementen Stationsstraat

Renovatie, restauratie, sloop en nieuwbouw in één project. De opdracht die JR2 neerlegde bij De Bonth van Hulten, mag in meerdere opzichten bijzonder heten. Midden in het centrum van Tilburg werden 21 studentenwoningen en een winkelruimte gerealiseerd, waarbij een beschermde historische gevel na sloop tot in detail werd gereconstrueerd.

Het project had verschillende uitdagingen. Een daarvan was de sloop en sanering van de bestaande gebouwen; in totaal zo’n 2000 vierkante meter, twee olietanks en asbest. De voorgevel van de helft van het pand is beschermd stadgezicht. We hebben deze gevel vooraf zorgvuldig ingemeten en vastgelegd, om hem vervolgens te slopen en tot in detail te herbouwen. Van de ornamenten maakten we mallen, zodat we die exact konden reconstrueren. De gootconsoles hebben we vooraf gedemonteerd, gerestaureerd en op de nieuwe gevel teruggeplaatst.

De locatie in het centrum van Tilburg was lastig bereikbaar voor bouwverkeer. Het project ligt bovendien aan een drukke verkeersstraat met veel fietsers en voetgangers. Veiligheid was dus een belangrijk aandachtspunt; we hebben tijdens de werkzaamheden bijvoorbeeld een deel van het trottoir afgezet. Een andere uitdaging was het feit dat de fundering van de naastgelegen panden hoger lag. De grond moest daarom worden gestabiliseerd met waterglasinjectie.

Kortom, een project dat op meerdere fronten een beroep deed op het vakmanschap van onze specialisten.