Zoeken

Ook dit is VolkerWessels vlog #37: De Lunetten Utrecht

Wie met de trein van Utrecht richting het zuiden of oosten reist, heeft ze vast wel eens gezien: de vier Lunetten. Kleine verdedigingsforten die 200 jaar geleden zijn gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig worden ze niet meer gebruikt om de vijand buiten te houden, maar huisvesten ze maatschappelijke organisaties en zorgen ze voor belangrijke natuur midden in de stad.

IMG_4350.JPEG

De vier Lunetten zijn sinds 2021 Unesco Werelderfgoed, maar verkeren in slechte staat. De gemeente Utrecht heeft VolkerWessels-onderneming de Bonth van Hulten daarom opdracht gegeven de Lunetten te restaureren. Met ondersteuning van o.a. Gebr. van Kessel en VolkerWessels Materieel & Logistiek zijn zij sinds maart 2022 aan de slag om de forten steen voor steen weer te herstellen. Daarbij worden zoveel mogelijk stenen schoongemaakt en opnieuw gebruikt, maar zijn er ook nieuwe bakstenen gebakken in een formaat dat alleen hier gebruikt wordt. Alleen al voor Lunet III bestaat het herstel-metselwerk uit 80.000 stenen!


Een van de aandachtspunten bij het werken aan de forten is de dynamische omgeving waarin ze staan, met verschillende (kwetsbare) gebruikers, veel verkeer en een grote ecologische diversiteit. Een bijzonder project dus, waarin veel kennis en vakmanschap samen komt. In de 37e aflevering van de ‘Ook dit is VolkerWessels-vlog’ leer je er meer over.

Meer over de Lunetten?