Zoeken
40e4f309-22e1-478e-9204-8f15d199643f.JPG

Monumentaal poortgebouw

Het monumentale pand middenin het centrum van Tilburg vormt in de toekomst het poortgebouw tussen het Hendrikhof en het tweede deel van de Frederikstraat. Het pand krijgt een eigentijdse uitstraling met eenvoud maar ook elegantie. Aan De Bonth van Hulten de taak om dit uit te voeren.

Onze werkzaamheden

Het realiseren van deze doorgang is een constructieve uitdaging. Er wordt een geheel nieuwe staalconstructie (op de foto's wit) aangebracht in het pand terwijl de oude constructie (op de foto's rood) het pand nog draagt. Dit wordt opbouwend gedaan: eerst een nieuwe fundering, daarna de vloeren enzovoorts. Wanneer de nieuwe constructie gereed is en het pand draagt, dan wordt de oude constructie verwijderd. 

Naast de constructieve werkzaamheden wordt het pand gerestaureerd. Aangezien het pand een gemeentelijk monument is, staat het behoud van monumentale elementen in de voor– en achtergevel centraal. In afstemming met de gemeente is een ontwerp ontwikkeld waarbij het pand een eigentijdse uitstraling heeft met eenvoud maar ook elegantie. De restauratie betreft enkel het exterieur, zo worden kozijnen gerestaureerd en wordt het pand opnieuw gestukt.

Naast de exterieure werkzaamheden wordt het interieur ook aangepakt. Zo komen in de doorgang nieuwe winkelpuien en een uniek, esthetisch plafond. Er wordt isolerend glas aangebracht en de vloeren van de winkels worden geïsoleerd.

Locatie

Een grote uitdaging van het project is de locatie. Het pand is zeer binnenstedelijk gelegen, namelijk midden in de winkelstraat van Tilburg. De bouwplaats is zeer beperkt en aan de voorkant van het pand in de winkelstraat gelegen. Logistiek levert dit verschillende uitdagingen op, zo moet rekening gehouden worden met bezoekers, de bevoorrading van de winkels en de evenementen in de binnenstad.