Zoeken
Maud Gerritsen

Ontmoet collega's: Maud, Werkvoorbereider Restauratie

Maud (27) had al van kinds af aan een passie voor het ontwerpen van huizen en was gefascineerd door de bouwsector. Een studie HBO Bouwkunde op de Avans was dan ook een logische stap. In het begin studeerde ze voor architect, maar dat bleek toch niet helemaal haar ding te zijn.

Tijdens haar afstuderen belandde ze bij een VolkerWessels onderneming. In eerste instantie studeerde ze af bij de kopersbegeleiding, maar na haar studie vond ze haar weg naar een baan als werkvoorbereider. 

 Hoe kwam je bij dBvH terecht?

"Tijdens mijn studie heb ik een minor Renovatie & Transformatie gevolgd.  In mijn functie als werkvoorbereider bij een andere VolkerWessels onderneming, voornamelijk gericht op de ontwikkeling van nieuwbouw, viel het blijkbaar op dat ik interesse had in restauratie. Bij de Bonth van Hulten zochten ze in die tijd een werkvoorbereider restauratie, zo kwam ik hier terecht."

 

Wat trok je zo aan in deze functie? 

"Werken in de nieuwbouw vond ik leuk en heel leerzaam. Maar de passie voor historische gebouwen is me met de paplepel ingegoten. Vanuit huis was er vroeger al veel aandacht voor cultureel erfgoed. We bezochten kerken en andere rijksmonumenten tijdens bijvoorbeeld vakanties. En nu kom ik voor mijn werk nog steeds op bijzondere plekken!"

 

Wat doe jij als werkvoorbereider? 

"Ik ben verantwoordelijk voor de inkoop en het maken van contracten, werk het overzicht van meer- en minderwerk uit en zorg ervoor dat dit afgehandeld wordt. Zo houd ik overzicht op de begroting. 
Ook het technische gedeelte valt onder mijn afdeling; ik controleer de werktekeningen en zorg ervoor dat alles is voorbereid, zodat mijn collega’s buiten meteen aan de slag kunnen. Als zij tegen problemen aanlopen kunnen ze onder andere bij mij terecht. Ik breng ook regelmatig tijd door op de bouwplaats om met de uitvoerder te overleggen en waar nodig is ondersteuning te bieden. Het is heel afwisselend werk, dat maakt het zo leuk!"

 

Welke eigenschappen maken jou geschikt voor dit werk? 

"Ik ben iemand die graag vooruit denkt en zelf het overzicht wil houden. Je moet ook beschikken over goede sociale vaardigheden, aangezien we regelmatig contact hebben met de opdrachtgevers. Vaak ligt hun hart bij deze gebouwen, de kunst is om het vertrouwen te winnen en heel zorgvuldig met het project om te gaan." 

 

Hoe lang werk je bij de dBvH? 

"Bijna twee jaar." 

 

Heb je het naar je zin bij dBvH?

"Jazeker! De unieke projecten maken het zo leuk, hierdoor word ik elke keer weer uitgedaagd. Op kantoor en de bouwplaats heerst een erg prettige en informele sfeer, waarbij ik bijna iedereen ken." 

 

Wat maakt de bouw zo leuk? 

"Ik geniet ervan om betrokken te zijn bij verschillende projecten en mijn bijdrage te leveren. Bij het restaureren van gebouwen beginnen we met een plan, maar vaak komen er onverwachts uitdagingen naar boven. Het is juist die onvoorspelbaarheid die het zo interessant maakt. Als we dan uiteindelijk samen iets prachtigs tot stand brengen, geeft me dat een enorm trots gevoel."

"Het is het verschil dat we maken en dat maakt ons werk zo waardevol."

Maud - Werkvoorbereider Restauratie

Maud

Maud bij Stadsklooster San Damiano in 's-Hertogenbosch 

Hoe vind je het om als vrouw in een mannenwereld te werken? 

"Een vrouw op de bouwplaats is soms een verrassing. Dat vind ik juist leuk! 
Zo kan ik ook laten zien wat vrouwen kunnen bijdragen aan deze mannenwereld, zoals het bieden van een vernieuwend perspectief." 

 

Wat heb je in de afgelopen jaren geleerd?

"Mijn studie richtte zich vooral op nieuwbouw. In de restauratie heb ik veel geleerd van mijn ervaren collega’s, die me veel technische kennis hebben bijgebracht over dit vakgebied. Ook heb ik veel kennis opgedaan tijdens de cursus 'Begeleiding Uitvoering Restauraties 1 en 2' die ik via NRC (Nationaal Restauratie Centrum) heb gevolgd."  

 

Heb je nog ambities voor de komende jaren en zo ja, welke?

"Ik streef ernaar om me zo veel mogelijk te verdiepen en ervaring op te doen in de restauratie. Met als doel om bij te dragen aan prachtige projecten.
Binnenkort start ik met de tweejarige opleiding ‘Professional Restauratie’ via het NCE (Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen). Ik ben blij dat ik deze kansen krijg en pak ze met enthousiasme aan!"

Ook aan de slag bij de Bonth van Hulten?
 

Bekijk hier onze vacatures