HomeProjecten Restauratie Onze Lieve Vrouwe kerk

Restauratie Onze Lieve Vrouwe kerk

Roosendaal

De in 1868 gebouwde noodkerk blijkt al snel te klein te zijn om alle kerkgangers te kunnen opvangen. Daarom wordt al na twee jaar besloten om een definitieve kerk versneld te gaan bouwen. In 1874 kiest men uit verschillende ontwerpen dat van architect Th. Asseler uit Amsterdam. Hij heeft een gebouw in Romaansbyzantijnse stijl ontworpen. In 1909 blijkt de kerk wederom te klein. Men besluit van het bestaande koor een viering te maken en aan de viering een verlengd koor te bouwen. In 1968 is de kerk aan een grote restauratie toe. Om de gelovigen meer bij de Eucharistieviering te betrekken, worden er een nieuw priesterkoor en een altaar onder de vieringtoren geplaatst. Door gebrek aan financiële middelen wordt er vanaf die periode nauwelijks meer onderhoud gepleegd aan de kerk. In 2004 worden er tijdens onderhoudswerkzaamheden grote problemen ontdekt in de kap en wordt er een restauratieplan geschreven. Het restauratieplan voorziet in de volgende onderdelen:

Restauratie onze lieve vrouwe kerk Roosendaal Restauratie onze lieve vrouwe kerk Roosendaal Restauratie onze lieve vrouwe kerk Roosendaal Restauratie onze lieve vrouwe kerk Roosendaal Restauratie onze lieve vrouwe kerk Roosendaal Restauratie onze lieve vrouwe kerk Roosendaal

Lei- en loodwerk

Het dak is in het verleden voorzien van shingles. Deze shingles hadden de ventilatie in de kap zodanig veranderd dat er diverse zwammen en schimmels waren ontwikkeld. Hierdoor is al het lei- en loodwerk vervangen.

Houtwerk

Door de vochtproblemen jn de muurstijlen, muurplaten en diverse overige houtwerken, was dit alles aangetast en is inmiddels vervangen.

Goten

De goten en rotte gootbodems zijn vervangen.

Metsel- en voegwerk

Divers voegwerk was in het verleden verkeerd hersteld en diende opnieuw te worden aangebracht. Divers metselwerk is door roestvorming van de aanwezige metalen kapot gegaan en is opnieuw ingeboet.

Overig

De kerk is verder volledig geconserveerd (schilderwerk en houtconservering). Elektra en bliksembeveiliging is aangepast.

Feiten & cijfers

 • Status
  Opgeleverd
 • Opdrachtgever
  Bestuur RK Parochie Onze Lieve Vrouwe Roosendaal
 • Directievoerder
  Bisdom Breda afd. Bouwzaken
 • Rijksmonument
  517267
 • Projectcategorieën
  Restauratie
+