HomeProjecten Renovatie, uitbreiding, nieuwbouw Museumkwartier

Renovatie, uitbreiding, nieuwbouw Museumkwartier

's-Hertogenbosch

Een grootschalige metamorfose van het Noord-Brabants Museum en de komst van het Stedelijk Museum (Sm's) naar het centrum van 's-Hertogenbosch vormen samen het Museumkwartier.  Een bijzonder uitdagende opgave, waarvoor we onze krachten graag bundelden met die van ons zusterbedrijf Stam + de Koning Bouw.

Renovatie uitbreiding en nieuwbouw museumkwartier Den Bosch Renovatie uitbreiding en nieuwbouw museumkwartier Den Bosch Renovatie uitbreiding en nieuwbouw museumkwartier Den Bosch Renovatie uitbreiding en nieuwbouw museumkwartier Den Bosch impressie renovatie uitbreiding en nieuwbouw museumkwartier Den Bosch Renovatie uitbreiding en nieuwbouw museumkwartier Den Bosch Renovatie uitbreiding en nieuwbouw museumkwartier Den Bosch

Het Noord-Brabants Museum is sinds 1987 gehuisvest in het voormalig Gouvernementeel Paleis uit 1768. Het museum is volledig gerestaureerd en de ‘Quistvleugel' is uitgebreid. Aan de overzijde van de paleistuin heeft het SM's een nieuw gebouw met een eigen hoofdentree gekregen. Tussen beide musea ligt het negentiende eeuwse gebouw van de voormalige Provinciale Griffie, dit Griffiegebouw is ook gerenoveerd en verbonden met het museumcomplex.

Hierin zijn gemeenschappelijke functies zoals een auditorium, een restaurant, een museumwinkel en kantoorruimtes gevestigd. Beide musea en de gemeenschappelijke functies zijn met elkaar verbonden door een centrale corridor. De corridor verbindt de verschillende gebouwen tot een ruimtelijk geheel, terwijl het eigentijdse SM's en het monumentale Noord-Brabants Museum hun eigen identiteit behouden.

In twee fases werden achtereenvolgens de renovatie en restauratie van het Waterstraatcomplex en de renovatie en uitbreiding van het Noord-Brabants Museum uitgevoerd, met daarin opgenomen zes stadswoningen en de nieuwbouw van het Stedelijk Museum. De restauratie en herinrichting van het Paleis was de derde fase. De verschillende bouwdelen zijn aaneengeschakeld met verbindingsgangen om een monumentale binnentuin in het hartje van het centrum ‘s-Hertogenbosch.

De bouw van het Museumkwartier duurde tweeënhalf jaar. In het eerste jaar werd het Waterstraatcomplex verbouwd tot kantoren en in het tweede jaar werd het Gouvernementspaleis gerestaureerd. Tegelijkertijd werd de nieuwbouw van het Stedelijk Museum en het Noord Brabants Museum te 's-Hertogenbosch gerealiseerd. Volgens plan zijn de renovatie, restauratie en de nieuwbouw tegelijk gereed gekomen en is het geheel in oktober 2012 opgeleverd.

Feiten & cijfers

 • Status
  Opgeleverd
 • Opdrachgever
  Gemeente ’s-Hertogenbosch en Provincie Noord Brabant
 • Architect
  Bierman Henket architecten, Vught
 • Bouwperiode
  maart 2010 - oktober 2012
 • Projectomvang
  Vloeroppervlak: 20.702 m2, waarvan 13.387 m2 restauratie
 • Rijksmonument
  21894
 • Projectcategorieën
  Gespecialiseerde Nieuwbouw
  Renovatie
  Restauratie
+